×
Mikraot Gedolot Tutorial
 
(1) לְבֵי תוֹרְתָּא פְּגַעוּ בֵּיהּ גַּנָּבֵי אֲמַרוּ לֵיהּ לְאָן קָאָזְלַתְּ אָמַר לָהֶן לְפוּמְבְּדִיתָא כִּי מְטָא לְבֵי תוֹרְתָּא פָּרֵישׁ אֲמַרוּ לֵיהּ תַּלְמִידָא דִּיהוּדָה רַמָּאָה אַתְּ אֲמַר לְהוּ יָדְעִיתוּ לֵיהּ יְהֵא רַעֲוָא דְּלִיהְווֹ הָנְהוּ אִינָשֵׁי בְּשַׁמְתֵּיהּ.
to Bei Torta. Along the way, thieves encountered him, and said to him: Where are you going? Rav Menashe said to them: To Pumbedita, which was farther away than Bei Torta. When he arrived at Bei Torta, he separated from the thieves, who had planned to steal from him. They said to him: You are a student of Yehuda the swindler! Rav Menashe said to them: Do you know him so well that you can accuse him of swindling others? May it be God’s will that these people be subject to Rav Yehuda’s ban of excommunication.
ר׳ חננאלרי״ףהערוך על סדר הש״סרש״יאור זרוערא״הבית הבחירה למאיריבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץאסופת מאמריםעודהכל
רב מנשיא הוה אזיל לבי תורתא פגעו ביה גנבי אמרו ליה להיכן קא אזלת הרחיב להן את הדרך ואמר להן לפומבדיתא אמרו הם בדעתם במקום פלוני נקח מה שעמו כי מטא לבי תורתא פריש ועאל למדינתא אמרו ליה תלמיד יהודאה רמאה אנת אמר להו ידעיתו ליה ורמאה קריתו ליה ליהוו הנך אינשי בשמתיה עבוד גנובתא ולא אצלחו אתו כולהו תבעו ושרא להו חד מינייהו לא אתא אכליה אריא.
{בבלי עבודה זרה כו ע״א} פיס׳ בת ישראל לא תיילד את הנכרית: תנו רבנן בת ישראל לא תיילד את הנכרית מפני שמילדת בן לעבודה זרה ונכרית לא תיילד את בת ישראל מפני שהן חשודין על שפיכות דמים דברי ר׳ מאיר וחכמים אומרים נכרית מילדת את בת ישראל בזמן שאחרות עומדות על גבה אבל לא בינה לבינה: בת ישראל לא תניק1 בנה של נכרית: תנו רבנן בת ישראל לא תניק בנה של כותית מפני שמגדלת בן לעבודת כוכבים וכותית לא תניק בנה של בת ישראל מפני שחשודין על שפיכות דמים דברי רבי מאיר וחכמים אומרים נכרית מניקה בנה של בת ישראל בזמן שאחרות עומדות על גבה אבל לא בינה לבינה2. ורמינהי יהודית מילדת ארמית בשכר אבל לא בחנם אמר רב יוסף בשכר שרי משום איבה: סבר רב יוסף למימר אולודי בשבת3 שרי משום איבה אמר ליה אביי יכולה למימר [לה]⁠4 דידן דמנטרי שבתא מחללינן עליהו שבתא דידכו דלא מנטרי שבתא לא מחללינן עליהו שבתא: סבר רב יוסף למימר אונוקי [בשכר]⁠5 שרי משום איבה אמר ליה אביי יכלה למימר לה אי פנויה היא בעינא לאינסובי ואי אשת איש [היא]⁠6 לא מזדהימנא באפי גבראי:
{בבלי עבודה זרה כו ע״א-ע״ב} סבר רב יוסף למימר הא דתניא הגוים והרועים בהמה דקה לא מעלין ולא מורידין אסוקי בשכר שרי משום איבה אמר ליה אביי יכיל למימר ליה קאי בריה7 אאיגרא אי-נמי נקיטא ליה8 זימנא לבי דואר. תאני ר׳ אבהו קמיה דרבי יוחנן הגוים והרועים בהמה דקה לא מעלין ולא מורידין אבל המינים והמשומדים [והמסורות]⁠9 והאפיקורוסין מורידין [אבל לא]⁠10 מעלין. אמר ליה אני שונה {שמות כב:ג} לכל אבדת אחיך לרבות את המשומד ואת אמרת מורידין סמי מיכן משומד ולישני ליה כאן במשומד אוכל נבילות לתיאבון כאן11 במשומד אוכל נבילות
להכעיס קא סבר אוכל נבלות להכעיס12 [מין הוי שמעינן13 מיהא14 דלדברי15 הכל משומד אוכל נבלות להכעיס]⁠16 לא קרינא17 ביה לכל אבידת אחיך. איתמר משומד פליגי בה רב אחא ורבינא חד אמר לתיאבון משומד להכעיס מין וחד אמר אפילו להכעיס נמי18 משומד הוא19 אלא אי20 זה הוא מין זה העובד עבודה זרה: אמר מר מורידין אבל לא מעלין השתא אחותי מחתינן אסוקי מיבעיא אמר רב יוסף בר אחא21 אמר רב ששת לא נצרכה אלא שאם היתה לו מעלה [בבור]⁠22 מגררה ונקיט ליה עילא דלא תיחות חיה עילוייה. רבה ורב יוסף דאמרי תרויהו לא נצרכה אלא שאם היתה אבן על פי הבאר מכסה ונקיט ליה עילא בעינא לעבורי חיותא23. רבינא אמר לא נצרכה אלא שאם היתה24 סולם בבאר25 מסלקו ונקיט ליה עילא בעינא לאחותי ברי מאיגרא:
1. תניק: דפוסים, וכן בר״ח. דפוס קושטא: ״תינק״, כבמשנה שם, וכן בהמשך המאמר.
2. בת ישראל לא תניק...לבינה: דפוסים, בה״ג ור״ח. חסר בכ״י סוטרו, כ״י גינצבורג, גב.
3. בדפוסים נוסף כאן: בשכר, כבה״ג ורא״ש. ראה ר״ח.
4. לה: כ״י גינצבורג, דפוסים, כבה״ג. חסר בכ״י סוטרו, גב.
5. בשכר: גב, כ״י גינצבורג, דפוסים, וכן בה״ג, וכן נראה ברמב״ם משנ״ת הל׳ ע״ז (ט:טז). כ״י סוטרו: ״בשבת״, כבר״ח.
6. היא: גב, כ״י גינצבורג, דפוסים, וכן בה״ג. חסר בכ״י סוטרו.
7. בריה: וכן גב, כ״י סוטרו. כ״י גינצבורג: ״בראי״. דפוסים: ברי.
8. ליה: וכן גב. חסר בכ״י גינצבורג. דפוסים: לי.
9. והמסורות: כ״י גינצבורג, דפוסים, וכן בה״ג ור״ח. חסר בכ״י סוטרו, דפוס קושטא.
10. אבל לא: כ״י גינצבורג, דפוסים, וכן בה״ג ור״ח. כ״י סוטרו: ״ולא״.
11. כאן: גב: ״וכאן״.
12. קא סבר אוכל נבלות להכעיס: חסר בכ״י גינצבורג לפני הגהה.
13. שמעינן: כ״י גינצבורג. דפוסים: ״ושמעינן״
14. מיהא: גב, דפוסים. כ״י גינצבורג: ״מינה״.
15. דלדברי: גב, דפוסים. כ״י גינצבורג: ״שלדברי״.
16. מין הוי...להכעיס: גב, כ״י גינצבורג, דפוסים. חסר בכ״י סוטרו (שמא מחמת הדומות).
17. קרינא: וכן גב. דפוסים: קרינן.
18. נמי: כבה״ג. חסר בכ״י גינצבורג, גה, דפוסים, כפי שחסר גם בר״ח.
19. הוא: כבה״ג: ״האוי״. חסר בכ״י גינצבורג, גה, דפוסים.
20. אלא אי: כבר״ח. גה, כ״י גינצבורג, דפוסים: ״ואי״, כבה״ג.
21. יוסף בר אחא: כך גם ב-גה, רא״ש. בכל נוסחאות התלמוד: ר׳ יוסף בר חמא, והוא מוסר דברי ר׳ ששת בעוד שלש מקומות בש״ס. ונראה שכן היה לפני כ״י גינצבורג, שם משובש: ״יוסף בר הונא״.
22. בבור: גה, דפוסים, ר״ח, רא״ש. כ״י גינצבורג, ״לבור״. כ״י סוטרו: ״בבאר״, כבהמשך, וכלשון מקרא.
23. חיותא: וכן כ״י גינצבורג. דפוסים: חיותאי.
24. היתה: וכן כ״י גינצבורג. דפוסים: היה.
25. בבאר: דפוסים: בבור.
ערך שחלים
שחליםא(עבודה זרה כו.) וכך היו עושין בערבי שבתות בציפורי והיו קורין אותו קדירת שחלים (א״ב פי׳ שהיו נותנים חומץ לתוך גריסין צוננין כמו שהיו נותנים בשחלים).
א. [אינרייפע דייטלען.]
לבי תורתא – מקום.
תלמידא דיהודה רמאה את – תלמידו של רב יהודה הוה וקרו ליה רמאה כלומר ממנו למדת לרמותינו. ליסטין ישראל היו.
ידעיתו ליה – שהוא רמאי.
בשמתיה – לפי שהיה אדם גדול ושמתיה חיילא לייטינהו בשמתיה.
מתני׳ בת ישראל לא תיילד את הפרסית מפני שמיילדת בן לע״א אבל נכרית מיילדת בת ישראל. ת״ר בת ישראל לא תיילד את הפרסית מפני שמיילדת בן לע״א. ופרסית לא תיילד את בת ישראל מפני שחשודין על שפיכות דמים דברי ר׳ מאיר. וחכמים אומרים פרסית מיילדת את בת ישר׳ בזמן שאחרים עומדין על גבה אבל לא בינה לבינה. ור׳ מאיר אומר אפי׳ אחרות על גבה לא דילמא מנחה ליה ידיה אפותיה וקטלה לי׳. ופי׳ רבינו שמואל זצ״ל וסתם הא דקתני מתני׳ אבל פרסית מיילדת את בת ישראל וכגון שאחרות עומדות על גבה דליכא למיחש לש״ד. וסתם מתני׳ לאו ר׳ מאיר היא אלא רבנן. הרי בת ישר׳ לא תיילד את הפרסית לדברי הכל. ופרסית נמי לא תיילד בת ישראל בינה לבינה לדברי הכל. וכשאחרים עומדין על גבה לרבנן מיילדת ולר׳ מאיר אינה מיילדת. ומסתמא הלכה כחכמים ואפי׳ בבת ישר׳ צריך שאחרים יעמדו על גבה משום חששא דר׳ מאיר שלא תניח ידה אפותיה כדסברי חכמים דבעומדות על גבה מירתתא. אמר ר׳ אסי אולודי ארמית בשכר שרי משום איבה. ומתני׳ דקתני בת ישראל לא תייליד את הפרסית בחנם דאיכא לאשתמוטי ולמימר צריכה אני להשתכר במזונותי. סבר רב יוסף למימר אולודי בשכר בשבת שרי משום איבה וכגון שכלו חדשיו דליכא בעובר משום עוקר דבר מגידולו דלא תיקשי ההיא דשמונה שרצים הושיט יד למעי בהמה ודלדל העובר שבמעיה חייב משום עוקר דבר מגידולו אי נמי ביושבת על המשבר כההיא דפ״ק דערכין א״ל אביי יכלה למימ׳ לדידן דמנטרן שבתא מחללינן עלייהו שבתא. דידכו דלא מנטרי שבתא לא מחללינן עלייכו שבתא:
סימן קמד
הילכך אסיר בשבת אפי׳ בשכר אבל בחול ובשכר שרי:
[שם]
מתני׳ בת ישראל לא תניק בנה של פרסית. אבל פרסית מניקה את בנה של בת ישראל ברשותה פרש״י זצ״ל ברשותה דישראל. אבל לא תמסרנו לה להוליכה לביתה שלא תהרגהו: ת״ר בת ישראל לא תניק בנה של פרסית מפני שמגדלת בן לע״ז. ופרסית לא תניק בנה של בת ישראל מפני שחשודין על שפיכות דמים דברי רבי מאיר. וחכמים אומרים פרסית מניקה בנה של בת ישראל בזמן שאחרות עומדות על גבה אבל לא בינו לבינה. ור׳ מאיר אומר אפילו אחרות עומדות על גבה נמי לא. מאי טעמא זימנין דשפייה לדר מאבראי וקטלה ליה. הרי בת ישראל לא תניק בנה של פרסית כלל כלל לא לדברי הכל. ופרסית אינה מניקה בת ישר׳ כלל כלל לא אליבא דר׳ מאיר ולחכמי׳ בבית ישראל. ובעומדות על גבה מניקה דתרתי בעינן לחכמים וסתם מתני׳ כחכמים ולאו דוקא בעומד על גבה אלא אפילו יוצא ונכנס בבית ישראל מניקה סבר רב יוסף למימר אונוקי בשכר שרי משום איבה. א״ל אביי יכלה למימ׳ אי פנויה היא בעינא לאנסובי. ואי אשת איש היא לא אזדהמנא באפי גובראי:
סימן קמה
סימן קמו
הילכך אפי׳ בחול אפי׳ בשכר אסור. ירוש׳ בת ישראל לא תניק את בנה של פרסית מפני שהיא נותנת לו חיים אמר ר׳ יוסי הדא אמרה שאסור ללמדו אומנות. כהדא תרתין אומנין הוה בבירן זנגיה וקובטריה זנגיה לא אלפון וקמון. וקובטריה אלפון ואיתעקרון:
[שם]
אבל פרסית מניקה את בת ישראל דכתיב והיו מלכים אומניך. תני יונק הוא התינוק והולך מן הפרסית או מן הבהמה טמאה ומביאה לו חלב מ״מ ואינו חושש לא משום שקץ ולא משום טומאה. אע״פ שהוא מותר כדפרישית אעפ״כ צריכין להזהיר את המינקת שלא לאכול נבילות וחזיר וכ״ש שלא להאכילן דברים טמאים דאמ׳ בפ׳ אין דורשין ירוש׳ גבי אחר מה גרם לו. ומפרש התם יש אומרים כשהיתה מעוברת בו היתה עוברת לפני ע״ז והריחה מאותו המין ונתנו לה ואכלה והיתה אותו המין מפעפע בגופה (כחרס של רבינא) וכל מה שהאשה אוכלת זה התינוק אוכל. [אמר המעתיק, על דף השני התחיל בענין אחר אשר נזכר ג״כ מתוך הענין הזה לכן לא העתקתי, ומה גם אשר גם בכת״י נרשם שלא לכתוב לזאת לא העתקתי] וזה גרם לו לעת זקנתו שיצא לתרבות רעה. ולא ניחא לי למידחי ולמימר דשאני התם דאכלה ממין ע״ז אבל שאר איסורי לא. אלא מעשה שהיה ממין ע״ז היה וה״ה שאר מינים טמאים או אסורים. בפ׳ אע״פ ת״ר יונק תינוק והולך עד עשרים וארבעה חרש מכאן ואילך כיונק שקץ דברי ר׳ אליעזר רבי יהושע אומר אפי׳ ארבע וחמש שנים. פירש לאחר עשרים וארבע חדש וחזר כיונק שקץ. והתניא ר׳ יהושע אומר אפי׳ אכילתו על כתיפו. אידי ואידי חד שיעורא הוא. אמר רב יוסף הלכה כרבי יהושע. ואמ׳ התם בירושלמי בפ׳ אע״פ אההיא דר׳ יהושע פי׳ אין מחזירין אותו. עד היכן. ר׳ יעקב בר אחא ור׳ ירמיה בשם רב מעת לעת. ר׳ חזקיה ור׳ אבהו בשם ר׳ יהושע בן לוי שלשה ימים מעת לעת. היכי דמי מעת לעת ר׳ חזקיה בשם רב בד״א בזמן שפירש מתוך בריא אבל אם פירש מתוך חוליו מחזירין אותו מיד כשאינו של סכנה אבל אם היה של סכנה אפי׳ לאחר כמה מחזירין:
פיסקא. בת ישראל לא תילד את הנכרית. בת ישראל לא תילד את הנכרית מפני שמילדת בן לע״ז. נכרית לא תילד את בת ישראל מפני שחשודין על שפיכות דמים דברי ר׳ מאיר וחכמים אומרים נכרית מילדת בת ישראל בזמן שאחרות עמה אבל לא בינה לבינה. בת ישראל לא תניק בנה של נכרית. תנו רבנן בת ישראל לא תניק בנה נכרית מפני שמגדלת בן לע״ז ונכרית לא תניק בנה של בת ישראל מפני שחשודין על שפיכות דמים דברי ר׳ מאיר וחכמים אומרים נכרית מניקה בנה של בת ישראל בזמן שאחרות עומדות על גבה אבל לא בינה לבינה ורמינהו יהודית מילדת נכרית בשכר אבל לא בחנם אמר רב יוסף בשכר שרי משום איבה. פירוש אבל בחנם ליכא משום איבה ואסור.
המשנה השלישית וענינה כענין המשנה שלפניה והוא שאמר בת ישראל לא תילד בנה של נכרית אבל נכרית מילדת את בת ישראל בת ישראל לא תיניק בנה של נכרית אבל נכרית מיניקה את בת ישראל מתרפאין מהם רפוי ממון אבל לא רפוי נפשות ואין מסתפרין מהם בכל מקום דברי ר׳ מאיר וחכמים אומרי׳ ברשות הרבים מותר אבל לא בינו לבינו אמר הר״ם בת ישראל לא תילד את הנכרית לפי שמגדלת בן לע״ז ואם הוא בשכר מותר משום איבה ומטעם זה לא תיניק בנה של נכרית ואמרו ברשותה שלא התיחד עמה לפי שהם חשודים על שפיכות דמים רפוי ממון שירפא לו הגוי בהמתו ועבדו ורפוי נפשות שירפאהו לו עצמו וזה כשנתן לו הרפואה משלו אבל כשיאמר לו במה יתרפא מותר ולפיכך מותר לנו לקחת נוסחות הרפואה מהם ואסור לקחת מהם פירוש עניניו ואין הלכה כר׳ מאיר:
אמר המאירי בת ישראל לא תלד את בנה של נכרית פי׳ בגמ׳ מפני שמילדת בן לע״ז ומ״מ בגמ׳ התירו לילד לה בשכר משום איבה ונראה דוקא באשה שהיא מפורסמת בכך אבל כל שאינה מפורסמת בכך יכולה היא להשמט ולומר איני בקיאה או שאינו כבוד אצלי הא בחנם אין בה איבה יכולה היא לומר צריכה אני למעשי ידי ובשבת אף במפורסמת אסורה יכולה היא להשמט ולומר שאין בידה לחלל את השבת על אשה שאינה משמרת את השבת ואע״פ שאין כאן איסור תורה שאע״פ שאמרו בהושיט ידו למעי בהמה ודלדל עובר שבמעיה שחייב משום עוקר דבר מגדולו לא נאמר אלא בשלא הגיע זמנו לצאת אבל כל שהגיע זמנו לצאת ונהפכו ציריה אין עקירת דבר מגדולו נאמר בה וכל שכן במקום שאין צריך להושטה ודלדול שאף באיסור סופרים אין בו מ״מ יכולה היא להשמט בכך אבל נכרית מילדת לבת ישראל ופי׳ בגמ׳ דוקא בשאחרות עומדות על גבה אבל לא בינה לבינה מפני שחשודין הם על שפיכות דמים ונראין הדברים דוקא בבקיאות או שמא אף באין בקיאות מתיראה היא מהם ובתלמוד המערב אמרו מילדת מבחוץ אבל לא מבפנים לא תכניס ידה בפנים שמא תמוך העובר במעיה ולא תשקוה כוס עקרין ואם היתה חכמה מותר כחדא אם היה רופא אומן מותר ולגדולי הדור ראיתי שזה שהתירו בחכמה דוקא בהשקאת כוס עקרין שאף ברופא אומן דוקא התירו בחולי מפני שרפואתו מחזיקתו אצל הבריות ולא מרע נפשיה אבל מילדת אפשר לה לתלות ברוב ציריה והפלגת קשוייה ואין הדברים נראין שאף ריפא יש לו לתלות בכמה דברים אלא ודאי שבמקום חכמה אין לחוש לכלום:
בת ישראל לא תיניק בנה של נכרית ואף זו מפני שמגדלת בן לע״ז ופי׳ בגמ׳ אף בשכר שאם היא אשת איש יכולה להשמט ולומר איני מזהמת עצמי להבאישני ביושב חיקי ואם היא פנויה כל שכן ברוצה לסלסל בעצמה כדי שיזדמנו לה קופצים אבל נכרית מיניקה בנה של בת ישראל ברשותה של בת ישראל ובפניה או בפני אחרות ואסור להניחו לה ביחוד שחשודים הם על שפיכות דמים ובתלמוד המערב אמרו יונק תינוק והולך מן הנכרית ומן הבהמה ואפילו טמאה ומביאין לו חלב מ״מ ואינו חושש לא משום שקץ ולא משום טומאה ומתרפאין מהם רפוי ממון פי׳ בגמ׳ חולי שאין בו סכנה שאין בידו להביאו לידי נפשות אלא להארכת חולי ולהוצאת ממון אבל לא רפוי נפשות והוא חולי שיש בו סכנה או שאפשר לבא לידי סכנה בקלקול רפואותיו ואין מסתפרין מהם בכל מקום פירוש אפילו ברשות הרבים אע״פ שרבים מצויים שם מחשש שפיכות דמים וחכמים אומרים ברשות הרבים מותר שאין שם חשש שפיכות דמים אחר שרבים מצויים שם אבל לא בינו לבינו ולאו בינו לבינו דוקא שאם כן אף בלא תספורת כל יחוד שבינו לבינו אסור מחשש שפיכות דמים אלא פירושו במקום שאין רבים מצויים שם תמיד אלא שלפעמים מזדמנין שם כגון סימטא וקרן זוית כמעשה האמור בגמרא ברב חנא שהיה מסתפר בשוקי דנהרדעא ואמר ליה כמה יאי קועך לזוגא וודאי לא בשוק היה מסתפר אלא במקומות חיצונים שאין בני אדם מצויים שם והלכה כחכמים:
זהו ביאור המשנה וכלה על הצד שביארנוה הלכה היא אלא שבענין רפואה ותספורת יש תנאים אחרים להתר רפואה מהם אף במקום סכנה ולהתר תספורת אף ביחוד כמו שיוזכרו בגמרא ודברים שנכנסו תחת משנה זו בגמרא אלו הם:
הרבה ראינו שמתפלאים על שבזמנים אלו אין אדם נזהר מדברים אלו כלל ואנו כבר ביארנו עיקר כונת הספר על איזו אומה היא סובבת כמו שיעידו ימי אידיהן שהזכרנו שהם כלם לאמות הקדומות שלא היו גדורות בדרכי הדתות והן אדוקות ומתמידות בעבודת האלילים והכוכבים והטליזמאש שכל אלו וכיוצא בהן הם עיקרי ע״ז כמו שהתבאר ומ״מ לענין חשש איסור שבת וחשש איסור מאכלות ומשתאות כיין נסך וסתם יינם ושאר איסורין הדומים לאלו הן שנאסרו בהנאה הן שנאסרו באכילה הן מאותם שגזרו עליהם מחשש חתנות כל האומות שוות בו חוץ מאיסור הנאה בסתם יינם לדעת רוב מפרשים כמו שיתבאר במקומו במסכת זו ומעתה יהו דברים אלו מיושרים על לבך ולא נצטרך להשיבם בכל דבר ודבר אלא שתהא אתה בוחן באיזו אתה מפרשם על האמות הקדומות ובאיזו אתה מפרש על כלל הכל ובין ותדע:
הגוים והרועים בהמה דקה ישראלים שסתמם מתמידים בגזל ומשוקעים בו עד שנעשו בכך כפורקים מעליהם עול תורה אלא שלא מחמת פיקור הם עושים אלא מחמת ממון ומ״מ כל שבא להם ההיזק מאליו אין אנו מצווים להשתדל בהצלתם ואף בזו של גוים צריך אתה לבחון מה שהקדמנו באיזה גוי הוא אומר כן ר״ל שבעובדי האלילים נאמר שלא היו גדורים בדרכי הדתות ואדרבה כל עבירה וכל כיעור יפה בעיניהם וכבר אמר ראש הפילוסופים הרגו מי שאין לו דת הא כל שהוא מעובדי האלהות אע״פ שאינו מכלל הדת אינו בדין זה חלילה וחס וכבר ידעת בגר תושב והוא שקבל עליו שבע מצות שאתה מצווה להחיותו:

אסור ליילד גויה

ציון א.ז.ח.
משנה. בת ישראל לא תיילד את הנכרית, מפני שמילדת בן לעבודה זרה.
גמרא תנו רבנן: בת ישראל לא תיילד את הנכרית, מפני שמילדת בן לעבודה זרה. ורמינהו: יהודית מילדת ארמאית בשכר, אבל לא בחנם! אמר רב יוסף: בשכר שרי משום איבה. סבר רב יוסף למימר: אולודי גויה בשבתא בשכר שרי, משום איבה. אמר ליה אביי: יכלה למימר לה: דידן דמינטרי שבתא - מחללינן עלייהו, דידכו דלא מינטרי שבתא - לא מחללינן.
בת ישראל לא תניק את בנה של נכרית מפני שמגדלת בן לעבודה זרה, ולא תילד את הנכרית, אבל מילדת היא בשכר משום איבה, וכו׳.(רמב״ם הל׳ עבודה זרה ט, טז)
אין מילדין את הגויה בשבת, ואפילו בשכר, ואין חוששין לאיבה, ואף על פי שאין שם חילול. אבל מילדין את בת גר תושב מפני שאנו מצווין להחיותו, ואין מחללין עליה את השבת.(רמב״ם שבת ב, יב)
...ולא תיילד לגויה אלא אם כן היא ידועה למילדת, שאז מותר, ודוקא בשכר ובחול. וכו׳.(שו״ע יורה דעה קנד, ב)
גויה אין מילדין אותה בשבת, אפילו בדבר שאין בו חילול שבת.(שו״ע אורח חיים של, ב)

א. בחינם ובשכר.

במשנה, לפי הגרסה שלפנינו, וכן בברייתא, נאמר שטעם האיסור ליילד גויה הוא משום שמיילדת בן לעבודה זרה. הגמרא מקשה על המשנה מברייתא שמתירה ליילד גויה בשכר, ולפי רש״י (ד״ה בשכר) התירוץ הוא שמשנתנו האוסרת עוסקת במיילדת בחינם. גם הר״י מלוניל, האור זרוע (סי׳ קמג) ותלמידי רבנו יונה כותבים שבמשנה מדובר במיילדת בחינם. רבנו אלחנן כותב שאלמלא הטעם שבמשנה ניתן היה לומר שהאיסור הוא משום מתנת חינם, אך מכיון שבמשנה עצמה נזכר טעם אחר סברה הגמרא שהמשנה אוסרת אפילו בשכר, ולפי המסקנה בשכר מותר משום איבה אף לפי הטעם שמיילדת בן לעבודה זרה.
עם זאת כותבים המאירי והנמוקי יוסף שלא התירו בשכר משום איבה אלא במיילדת מפורסמת. אבל סתם אשה יכולה להשתמט אף בשכר, ואין חוששים לאיבה מפני שיכולה לטעון שאינה בקיאה, וכן כותב הטור בשם הרשב״א.
מאידך גיסא, הראב״ן (סי׳ רצד) והריטב״א בשם רבו כותבים שאף בחינם אם אינה יכולה להשתמט מותר לה ליילד, ולפי זה דברי רב יוסף שבשכר התירו אינם דווקא והדין תלוי בשאלה אם ניתן להשתמט או לא, אלא שהמצב הרגיל הוא שבשכר אינה יכולה להשתמט.

ב. איזו גויה.

לפי הטעם של האיסור שמיילדת בן לעבודה זרה מסתבר שאין איסור ליילד גויה שאינה עובדת עבודה זרה. כך משמע גם מדברי המאירי הכותב שכל הדינים המפורטים בסוגייתנו נכונים לגבי האומות הקודמות שהיו אדוקות בעבודה זרה, אבל בזמננו אין נזהרים בדינים אלה.
אכן בעל שיירי כנסת הגדולה (יו״ד הגהות הב״י י) ובעל שלחן ערוך הרב (או״ח) כותבים שמותר ליילד ישמעאלית כיון שהישמעאליות אינן עובדות עבודה זרה.
אולם המגן אברהם (סק״ד) מדייק מדברי הרמב״ם שאין מיילדים אפילו ישמעאלים שאינם עובדי עבודה זרה. הפרי מגדים מבאר שהדיוק הוא מלשון הרמב״ם בהלכות שבת שמיילדים בת גר תושב מפני שמצווה להחיותו, משמע שסתם גוי אף שאינו עובד עבודה זרה אין מיילדים את בתו.

ג. כשיש מיילדות אחרות.

הרשב״א בתשובה (ח״א סי׳ קכ) כותב שלרופא ישראל מותר לרפא נכרית כדי שתתעבר, משום איבה, כשם שמותר למיילדת ליילד בשכר משום איבה. הרשב״א מוסיף שראה שכך נהג הרמב״ן שנתעסק במלאכה זו אצל נכרית בשכר. אולם הבית יוסף בבדק הבית מביא שמצא שרבנו יונה כתב לרמב״ן שהוא מרבה זרעו של עמלק.
בעל שיירי כנסת הגדולה (הגהות הטור ו) מבאר שרבנו יונה סובר שיש לחלק בין מיילדת לבין רופא הגורם לעיבור, כיון שיש נשים נכריות רבות שבקיאות במלאכת המיילדות, ואף אם לא תמצא מיילדת גויה יש נשים רבות שיולדות בלי מיילדת, מה שאין כן ברופא שהרי הוא כעושה נפש לעבודה זרה, ועוד שאין כל אחד בקי במלאכה זו.
החתם סופר (שו״ת יו״ד סי׳ קלא) כותב שגם רבנו יונה מתיר משום איבה, ואינו חולק על הרמב״ן אלא במקום שאין חשש לאיבה, ובכגון שיש שם רופאים אחרים, שלפי הרמב״ן כיון שבין כך ובין כך ירפאו אותה ויוולד בן לעבודה זרה אין סיבה שלא יעשה כן הרופא הישראלי ויפסיד את שכרו, ולפי רבנו יונה בכל זאת אסור. החתם סופר מסיק שניתן לסמוך על שיטת הרמב״ן.
נמצא שלפי בעל כנסת הגדולה ברפואה שיש אחרים שיכולים לעשות לדעת הכל מותר לרופא ישראלי לעשות, ואילו לפי החתם סופר נחלקו על כך הרמב״ן ורבנו יונה.

ד. בשבת.

אביי אוסר לישראלית ליילד גויה בשבת אף בשכר, כיון שיכולה לדחותה באמתלא ואין כאן משום איבה. התוספות (ד״ה סבר), הראבי״ה והריטב״א כותבים שבמקום שעדיין יש לחשוש לאיבה מותר ליילד בשכר בשבת.
התוספות מוסיפים שאין להתיר איסור תורה משום איבה, לכן הם מפרשים שמדובר בכגון שהגויה יושבת על המשבר או שכלו חודשיו של העובר, באופן שאין בזה משום עוקר דבר מגידולו.
רבנו אלחנן כותב עם זאת שעדיין יש בזה איסור דרבנן, ומדבריו יוצא שמשום איבה התירו איסור דרבנן, וכן כותבים תלמידי רבנו יונה בשם ר״י. החתם סופר (שו״ת חו״מ סי׳ קצד) מבין שזו גם דעת התוספות הכותבים שאין איסור תורה, משמע שמדרבנן יש איסור.
לעומת זאת דעת הריטב״א היא שאין איסור דרבנן נדחה משום איבה. כך משמע גם מלשון הראב״ד, הרא״ה והר״ן (ז, ב בדפי הרי״ף) שכותבים בסתם שמדובר בדברים שאין בהם חילול שבת, ומשמע אף לא מדרבנן.
החתם סופר (שם) כותב שבמקום שיש חשש סכנה של שנאה והאמתלא לא תתקבל – מותר ליילד בשכר. כעין זה כותב בעל תפארת ישראל שבזמננו שהמלכות מענישה מיילדות ורופאים שנמנעים מליילד נכריות יש להקל, כפי שמצינו בדיני שביעית שהתירו לזרוע לצורך הגוים בגלל גזרת המלכות.
לפי הגרסה שלפנינו בגמרא, רב יוסף סבר להתיר ליילד גויה בשבת בשכר, וצריך להבין מדוע אין השכר נחשב לשכר שבת האסור. אכן, הריטב״א כותב שנוטל את השכר וזורקו לים. אולם ניתן לומר על פי המבואר בבירור הלכה לפסחים (דף נ, ב אחרי ציון ז) שכשם שאם יש במלאכה מצווה מותר ליהנות מהשכר מפני שהיה עושה את המצווה אף בלא השכר, כך כאן יש להתיר את השכר מפני שהמיילדת עושה את פעולתה מתוך הכרח מחשש לאיבה.
אולם הר״י מלוניל, תלמידי רבנו יונה והרא״ה אינם גורסים בדברי רב יוסף ״בשכר״, ולפי זה יתכן שרב יוסף מתיר ליילד בשבת דווקא בחינם, באופן שאין כאן שכר שבת, וטעם ההיתר הוא שבשבת אין המיילדת יכולה להשתמט בטענה שהיא צריכה את השכר לפרנסתה, שהרי בשבת אסור ליטול שכר, ואם לא תיילד יש חשש לאיבה.
הרמב״ם בהלכות שבת כותב שאין מיילדים את הנכרית בשבת, אפילו בשכר, כיון שבשבת אין חוששים לאיבה, ומוסיף שאסור אף בדבר שאין בו חילול שבת.
בעל שיירי כנסת הגדולה (שם) והחזון איש (או״ח סי׳ נט סק״ה) מבינים שכוונת הרמב״ם היא שאין שם חילול שבת מהתורה, אבל מדרבנן יש.
לעומת זאת החתם סופר (שם) מבין שהרמב״ם אוסר אפילו כשאין שם שום חילול שבת, אף מדרבנן, ומוכיח זאת מהמשך דברי הרמב״ם שמתיר ליילד בת גר תושב ובלבד שאין שם חילול שבת, משמע שבגויה אף שאין חלול שבת אסור ליילדה.
השלחן ערוך כותב בהלכות שבת שאין מיילדים את הגויה בשבת אפילו בדבר שאין בו חילול שבת.
המגן אברהם (סק״ה) כותב שאם יש איבה מותר ליילד בשבת במקום שאין חילול שבת, ולא מבואר בדבריו האם כוונתו שאין חילול שבת כלל או שאין חילול שבת מהתורה. בעל ציץ אליעזר (ח״ח סי׳ טו פ״ו, ה) כותב שפשטות לשונו מורה שכוונתו להתיר רק כשאין חילול שבת אפילו מדרבנן. אולם הוא מביא (שם ח) שהריב״א (שו״ת או״ח סי׳ י׳) והרמ״ץ (שו״ת או״ח סי׳ יח) מבינים שכוונת המגן אברהם לאיסור תורה. גם הפרי מגדים ובעל תוספת שבת מסיקים שבמקום שיש חשש לאיבה מותר לעבור על איסור דרבנן.
[{דף כו.}]

יילוד ישראלית בידי גויה

ציון ב.ה.
משנה. אבל נכרית מילדת בת ישראל.
גמרא. תנו רבנן... ונכרית לא תיילד את בת ישראל מפני שחשודין על שפיכות דמים, דברי רבי מאיר, וחכמים אומרים: נכרית מילדת את בת ישראל בזמן שאחרות עומדות על גבה אבל לא בינה לבינה, ורבי מאיר אומר: אפילו אחרות עומדות על גבה נמי לא, דזימנין דמנחא ליה ידא אפותא וקטלא ליה ולא מתחזי.
...והנכרית מילדת את בת ישראל... ברשותה, כדי שלא תהרגנו.(רמב״ם הל׳ עבודה זרה ט, טז)
נכרית לא תיילד לישראלית בינה לבינה, ואפילו אם היא מומחית, וכן לא תניק לבן ישראל בביתה, ואפילו אחרים עומדים על גבה, אבל בבית ישראל מותרת ליילד ולהניק אם אחרים עומדים על גבה או יוצאים ונכנסים, והוא שלא יניחנו עמה לבדו בלילה.(שו״ע יורה דעה קנד, א)
הפסיקה המקובלת במחלוקת התנאים היא כדעת חכמים ולא כדעת היחיד של רבי מאיר.
אולם הר״י מלוניל (בפירוש המשנה) מביא רק את דעת רבי מאיר, ומשמע שפוסק כמותו. עיין להלן (ציון ד.ו) שגם לגבי הנקה הוא פוסק כרבי מאיר בניגוד לסתם משנה שהיא כחכמים.
התוספות (ד״ה נכרית), הרא״ש (סי׳ ו) והנמוקי יוסף כותבים שמדובר בכגון שהיולדת נמצאת ברשות ישראל, ובכל זאת התירו לגויה ליילדה רק כאשר אחרות עומדות על גבה. הטור אף כותב שאם אינה ברשות ישראל אסור אף כשאחרות עומדות על גבה, וכן פוסקים הט״ז (סק״א) והש״ך (סק״ב). הגר״א (סק״ב) כותב שכך משמע מלשון הרא״ש, אבל מלשון התוספות ״ואפילו ברשות הישראלית״ הוא מדייק שכאשר אחרות עומדות על גבה מותר אפלו כשהיא ברשות המיילדת הגויה.
במשנה עצמה נזכר הצורך שתהיה ברשות ישראל רק לעניין מניקה ולא לעניין מיילדת, אך בעל פלפולא חריפתא (אות ג) מסביר שביולדת המשנה לא הוצרכה לציין זאת מפני שמן הסתם היא יולדת בביתה, מה שאין כן במניקה שצריך להדגיש שההיתר הוא ברשותה ולא ברשות המינקת הגויה.
הנמוקי יוסף כותב שאותן העומדים על גבה צריכות להיות בקיאות בעניין הלידה, שאם לא כן תוכל הגויה להרוג את התינוק בלא שישימו לב. אמנם זהו חששו של רבי מאיר וחכמים אינם חוששים לכך, אך צריך לומר שלדעתו רק אם המיילדת רואה שיש סביבה נשים בקיאות אין חכמים חוששים שמא תהרגנו.
לעומת זאת המאירי מסתפק בדבר וכותב שאולי אף אם אינן בקיאות היא מפחדת מהן ואין חוששים שתהרגנו.
בירושלמי (הלכה א) נאמר שהגויה מיילדת בחוץ אבל לא בפנים, שמא תמיק את העובר במעיה. הפני משה ובעל יפה עיניים כותבים שהירושלמי אוסר מבפנים אף בכגון שאחרות עומדות על גבה, כיון שאינן רואות מה נעשה שם.
בהמשך הירושלמי נאמר שאם המיילדת חכמה מותר. הנמוקי יוסף והמאירי בשם הרשב״א כותבים שההיתר של הירושלמי נוגע רק לדין השני הנזכר שם, שגויה לא תשקה ישראלית כוס של עיקרין, אבל ליילד בינה לבינה אסורה אף אם היא חכמה, כיון שיכולה לטעון שהעובר מת מחמת קושי הלידה, או שכבר היה מת במעי אמו. הבית יוסף מוסיף שכיון שנפלים שכיחים לא יחשדו בה שהרגתו אלא יאמרו שהיה נפל. הגר״א (סק״א) מביא ראיה לשיטה זו מהגמרא שרבי מאיר מוכיח כדבריו מאותה מיילדת גויה שהיתה מתפארת בכך שהרגה תינוקות רבים, וחכמים חולקים עליו רק כשיש נשים שעומדות על גבה, מכאן שבינה לבינה גם חכמים מסכימים שאסורה ליילד אף על פי שהיא מיילדת מומחית.
אולם המאירי עצמו חלוק על הרשב״א וסבור שכוונת הירושלמי להתיר במיילדת חכמה אף בינה לבינה. כך נראה גם מדברי הריטב״א, וכן מבאר הפני משה את הירושלמי.
הרמב״ם כותב שהנכרית מיילדת את בת ישראל ברשותה ואינו כותב את התנאי שיהיו עומדות על גבה. בעל תוספות יום טוב מסביר שלדעת הרמב״ם מן הסתם ברשותה אחרות עומדות על גבה וממילא די במה שכתב שההיתר הוא דווקא ברשותה.
הטור והשלחן ערוך פוסקים שאפילו מיילדת מומחית אסורה ליילד בת ישראל בינה לבינה. הש״ך (סק״א) תמה שלא מצינו מי שאינו פוסק כירושלמי שמיילדת חכמה מותרת, אולם כפי שהתבאר, יש המפרשים את ההיתר של הירושלמי דווקא לענין השקאת כוס עיקרין. מלבד זה מובא בפתחי תשובה (סק״א) בשם שו״ת בית יעקב (סי׳ קד) שכוונת הטור והשלחן ערך לגויה שהיא מומחית רק כמיילדת ולא לדברים אחרים, ורק היא אינה חוששת לאבד את חזקתה כמומחית, אבל בירושלמי מדובר במומחית גם לדברים אחרים שמקפידה שלא לאבד את חזקתה ולכן אין חשש שתהרוג את הוולד.
[{דף כו.}]

אסור להניק תינוק גוי

ציון ג.ט.
משנה. בת ישראל לא תניק בנה של נכרית.
גמרא. תנו רבנן: בת ישראל לא תניק בנה של נכרית מפני שמגדלת בן לעבודה זרה... סבר רב יוסף למימר: אנוקי בשכר שרי, משום איבה, אמר ליה אביי: יכלה למימר אי פנויה היא בעינא לאינסובי, אי אשת איש היא לא קא מזדהמנא באפי גברא.
בת ישראל לא תניק את בנה של נכרית, מפני שמגדלת בן לעבודה זרה. וכו׳.(רמב״ם הל׳ עבודה זרה ט, טז)
ישראלית לא תניק לבן גוי אפילו בשכר, (אלא אם כן יש לה חלב הרבה ומצערת אותה - מותרת להניקו). וכו׳.(שו״ע יורה דעה קנד, ב)
במשנה וכן בברייתא נאמר שאסור לישראלית להניק בן של גויה, והטעם מבואר בברייתא שמגדלת בן לעבודה זרה.
באגודה (סי׳ יז), במרדכי (סי׳ תתיג) ובהגהות מיימוניות (אות ח) מבואר שאם לישראלית יש חלב רב מותר לה להניק בן של גויה כדי להקל על כאביה. הגר״א (סק״ב) מסביר שכל שהוא לתועלת הישראל – מותר, ומדמה זאת לדברי התוספות להלן (כו, ב ד״ה לאפוקי) שרב שימי בר אשי ריפא גוי מצרעתו בחינם כיון שרצה להחכים ברפואות. בעל שיירי כנסת הגדולה (הגהות הטור ד) מבאר שטעם ההיתר הוא שעושה זאת לרפואתה, והאיסור להירפא מעבודה זרה או מאביזריה אינו חל על יניקה שאינה נחשבת כאביזרי עבודה זרה. על פי דרכו הוא כותב שאם יש שם תינוק של ישראלית – לא תניק את הגוי. לעומת זאת לפי טעמו של הגר״א מסתבר שאין צורך להקפיד על כך, שהרי לא אסרו כשיש לה תועלת.
הרמב״ם כותב שאסור להניק בן של נכרית, ואינו כותב במפורש אם האיסור הוא אפילו בשכר, כמסקנת הגמרא שאין חשש לאיבה בהימנעות מהנקה. בעל כתר המלך מבאר שהרמב״ם רומז לכך כשכותב שליילד בשכר מותר, משמע שלהניק אסור אף בשכר.
השלחן ערוך כותב במפורש שלהניק אסור אפילו בשכר.
[{דף כו.}]

הנקת תינוק ישראל בידי גויה

ציון ד.ו.
משנה. ...אבל נכרית מניקה בנה של ישראל ברשותה.
גמרא. תנו רבנן: ...ונכרית לא תניק את בנה של בת ישראל מפני שחשודה על שפיכות דמים, דברי רבי מאיר, וחכמים אומרים: נכרית מניקה את בנה של ישראל בזמן שאחרות עומדות על גבה, אבל לא בינו לבינה, ורבי מאיר אומר: אפילו אחרות עומדות על גבה נמי לא, דזימנין דשייפא ליה סמא לדד מאבראי וקטלא ליה.
...והנכרית מיילדת את בת ישראל ומניקה את בנה ברשותה, כדי שלא תהרגנו.(רמב״ם הל׳ עבודה זרה ט, טז)
נכרית לא תיילד לישראלית בינה לבינה, ואפילו אם היא מומחית, וכן לא תניק לבן ישראל בביתה, ואפילו אחרים עומדים על גבה, אבל בבית ישראל מותרת ליילד ולהניק אם אחרים עומדים על גבה או יוצאים ונכנסים, והוא שלא יניחנו עמה לבדו בלילה.(שו״ע יורה דעה קנד, א)

א. פסיקת ההלכה.

במשנה נאמר שגויה מותרת להניק את בנה של ישראלית ברשותה של הישראלית ולא נזכר התנאי שאחרות עומדות על גבה. מאידך גיסא, בברייתא נאמר שלדעת חכמים מותר בתנאי שאחרות עומדות על גבה ולא נזכר התנאי שההנקה תהיה ברשותה של הישראלית.
התוספות (ד״ה עובדת), בעל התרומה (סי׳ קנב) והרא״ש (סי׳ ו) מבינים שאלו שני תנאים שונים, ולהלן יתבאר אם לדעתם אין היתר אלא כשמתקיימים שני התנאים.
אולם הרשב״א (שו״ת ח״א סי׳ קכא) כותב שזהו תנאי אחד, ומה שהמשנה מגדירה ״ברשותה״ הברייתא מגדירה ״אחרות עומדות על גבה״, וכן כותב הראבי״ה (סי׳ אלף נז) שסתם ברשותה אחרות עומדות על גבה.
הר״י מלוניל (על המשנה) פוסק כרבי מאיר שנכרית לא תניק בנה של ישראלית אפילו ברשותה של הישראלית שמא תשים סם המות על הדד שלה ותגרום למיתת התינוק. יתכן שבמקום סכנה הוא חושש לדעת יחיד של רבי מאיר, או שמא הוא פוסק כרבי מאיר מפני שהלכה כמותו בגזרותיו (כתובות נז, א), וכדברי התוספות במסכת שבת (ט, א ד״ה גזירה) שהלכה כרבי מאיר בגזרותיו אף כנגד רבים. לעומת זאת שאר הראשונים פוסקים כדעת חכמים בברייתא.
הרא״ש סבור שעל מנת להתיר יש צורך בשני התנאים, גם שיהיה ברשותה של הישראלית וגם שאחרות עומדות על גבה, וכן פוסקים המאירי והטור.
אולם מלשון התוספות ״ואפילו ברשות ישראלית״, מדייקים הב״ח והגר״א (סק״ב) שאף בבית הנכרית אם אחרות עומדות על גבה מותר, והחידוש הוא שאף ברשותה של הישראלית מותר דווקא כשעומדות על גבה. גם בפסקי התוספות (סי׳ מא) מבואר שמותר לתת תינוק למינקת נכרית להניק בביתה אם ישראל יוצא ונכנס שם ביום.
אכן הט״ז (סק״א) תמה על הבית יוסף מדוע אינו מביא את דעת התוספות בתור דעה החולקת על דעת הרא״ש. אולם בעל שיירי כנסת הגדולה (הגהות הב״י ב) מבאר שהטור מבין ששיטת התוספות היא כשיטת הרא״ש, ובבית הגויה אסור אפילו כשעומדים על גבה.
גם הש״ך (בנקודות הכסף) כותב שניתן לומר שבתוספות מדובר בבית הישראלית דווקא, ומוסיף שכיון שהרא״ש מחמיר – לא ראה הבית יוסף צורך להביא את דברי התוספות. מדברי הש״ך עולה שהוא מסתפק בדעת התוספות אם הם חולקים על הרא״ש או לא.

ב. נכנס ויוצא.

התוספות (שם) והרא״ש (שם) כותבים שאין צורך דווקא שיעמדו על גבה אלא די בכך שהישראל נכנס ויוצא, כפי שמצינו בעניין איסור יין נסך להלן (סא, א).
התוספות מוסיפים שאם הישראלית יוצאת מחוץ לעיר לא תניח את בנה יחידי עם מינקת נכרית אם אין ישראליות יוצאות ונכנסות שם תמיד. כעין זה כותבים בעל התרומה, המרדכי והאגודה (סי׳ יז), אלא שלדעתם די בכך שידוע שיש נשים ישראליות בעיר, כיון שהרגילות היא שהן נכנסות לראות את בנה של הישראלית.
הסמ״ג (ל״ת מה) מביא דברי בעל התרומה בלשון זו: ״כתב רבנו ברוך ונראה אפילו אין ישראל בבית מותר אם יש בעיר ישראל יוצא ונכנס, אבל הלכו כל הישראלים חוץ לעיר ונשארה המנקת גויה בעיר הרי זה אסור״. הרש״ל (בביאורו לסמ״ג) מעיר שלכאורה יש סתירה בדברי התרומה, שמתחילת דבריו משמע שדווקא כשישראל נכנס ויוצא בבית מותר, בעוד שמסוף דבריו משמע שדי בכך שהישראל נמצא בעיר. הוא מיישב שאם המינקת נמצאת בבית יש צורך שיכנס ויצא, ואם היא נמצאת בעיר אין צורך שיכנס ויצא. הרש״ל מוסיף שיש שחילקו בין מקום שיש בו ישראל אחד, שאז יש צורך שיכנס ויצא, לבין מקום שיש בו הרבה ישראלים, שאז אין צורך שיכנסו ויצאו. אולם הרש״ל עצמו מסיק שאין לחלק כך.

ג. שיטת ההלכה.

הרמב״ם כותב כלשון המשנה שמותר לגויה להניק את בן הישראלית ברשותה של הישראלית, ואינו מזכיר את הצורך שיהיו עומדים על גבה. בעל שיירי כנסת הגדולה (שם) ובעל תוספות יום טוב כותבים שהרמב״ם סובר שברשותה מן הסתם יש שעומדים על גבה או שנכנסים ויוצאים.
בעל לחם אבירים מסתפק האם לדעת הרמב״ם מותר לגויה להניק ברשות הגויה כשישראל עומד על גבה. הרב בן ציון חי עוזיאל (התורה והמדינה ח״ד עמ׳ יט) כותב שכל האיסור הוא רק באומות המוחזקות או חשודות בהריגת ישראל, אבל בזמן הזה שאינם חשודים על כך אפילו בינם לבינם מותר, וכן כותבים הריטב״א והמאירי.
הטור והשלחן ערוך פוסקים כדעת הרא״ש ששני התנאים נצרכים להיתר.

ד. חלב גויה.

מסוגייתנו עולה שאין איסור בחלב של גויה, שהרי התירו לינוק מן הגויה כשאין חשש שתהרוג את התינוק. לעומת זאת בגמרא ביבמות (קיד, א) מבואר שתינוק יונק מגויה ומבהמה טמאה רק כשאין לו ממי לינוק והוא בסכנה, משמע שחלב נכרית אסור כמו חלב בהמה טמאה.
הרשב״א (ביבמות), הריטב״א והר״ן (דף ז, ב בדפי הרי״ף) מוסיפים שגם בתוספתא במסכת שבת (פ״י הי״ד) נאמר שאין יונקים מן הנכרית ומבהמה טמאה אלא במקום סכנה.
הרשב״א והר״ן מביאים את שיטת רבנו חננאל שחלב נכרית אכן אסור, ומבארים שלפי שיטתו צריך לומר שבסוגייתנו מדובר בכגון שאין מינקת ישראלית בקרבת מקום; רבי מאיר סובר שהסכנה שהמינקת הגויה תהרוג את התינוק גדולה יותר מהסכנה שהתינוק נמצא בה כשאין לו חלב מיד, וכיון שיש תקנה להביא מינקת ממקום רחוק – אין להתיר יניקה מגויה, וחכמים סוברים שכיון שאחרות עומדות על גבה אין חשש לשפיכות דמים ולכן עדיף לתת לגויה להניק מאשר לחכות שתבוא מינקת ממקום רחוק.
הרשב״א עצמו חולק על רבנו חננאל ולדעתו חלב גויה הוא בגדר חלב מהלכי שתים ואין בו איסור יותר מאשר בחלב של ישראל. לדעת הרשב״א חלב גויה אסור לכל היותר מדרבנן וממילא מותר לתת אותו לתינוק, שהרי איסור דרבנן נותנים לתינוק בידים. באשר למקורות שמהם משמע שיש איסור הוא מסביר שזו מידת חסידות וזריזות להימנע מחלב של נכרית, מפני שטבעם של ישראל נוח יותר משום שהם רגילים במצוות והם רחמנים וביישנים בטבע ואף חלבן מגדל טבע כיוצא בהן.
לדעתו ההשוואה של יניקה מנכרית ליניקה מבהמה טמאה אינה השוואה גמורה, שכן ביניקה מבהמה טמאה האיסור הוא מהדין, ואילו הימנעות מיניקה מנכרית היא ממידת חסידות בלבד.
כעין זה כותב הריטב״א שרבנן אסרו כשאפשר למצוא חלב של ישראלית מפני שהגוים אוכלים שקצים ורמשים המולידים אכזריות ומידות רעות.
הרשב״א מביא ראיה לשיטתו ממה שנאמר בירושלמי (הלכה א) שנכרית מניקה בנה של בת ישראל, כפי שמצינו בפסוק ״והיו מלכים אֹמניך ושרותיהם מיניקֹתיך...⁠״.
האור זרוע (סי׳ קמו, מובא בהגהות אשרי סי׳ ו) כותב שאם התינוק יונק ממינקת נכרית יש להזהיר את המינקת שלא לאכול נבלות וחזיר ודברים טמאים, וראיה לדבר ממה שנאמר בירושלמי בחגיגה (פ״ב ה״א) שאלישע בן אבויה יצא לתרבות רעה מפני שאמו כשהיתה מעוברת הריחה ריח של עבודה זרה.
התוספות (ד״ה נכרית) מביאים את דברי הירושלמי (ע״ז שם) שנכרית מניקה את בנה של בת ישראל כפי שנאמר בפסוק, מלשון נראה שזה היתר גמור ואין בזה אף משום מידת חסידות.
אף מדברי הרמב״ם נראה שאין כל איסור ביניקה מחלב של גויה, שהרי בהלכות מאכלות אסורות (פ״ג ה״ד) הוא כותב שחלב האדם מותר ואינו מחלק בין חלב של ישראלית לחלב של גויה, וכן בהלכה שלפנינו הוא כותב שמותר לגויה להניק, משמע שבחלב אין כל איסור, ורק לעניין חלב של בהמה טמאה הרמב״ם כותב (בהלכה ו) שהוא אסור מהתורה.
מחבר השלחן ערוך כותב בהלכות דברים היוצאים מן החי (יו״ד פא, ז) שחלב אשה מותר, ואינו מחלק בין ישראלית לגויה, אבל הרמ״א מוסיף את דברי הרשב״א שלא יקחו נכרית אם אפשר בישראלית, ואת דברי האור זרוע שלא תאכל המינקת, אפילו ישראלית, דברים האסורים, וכן התינוק בעצמו, כי כל זה מזיק לו בזקנותו.

דין גוי ורועה בהמה דקה לעניין הצלה

ציון י.כ.
גמרא. סבר רב יוסף למימר: הא דתניא הגוים ורועי בהמה דקה לא מעלין ולא מורידין - אסוקי בשכר שרי, משום איבה. אמר ליה אביי: יכול לאמר לו קאי ברי אאיגרא, אי נמי נקיטא לי זימנא לבי דואר. תני רבי אבהו קמיה דרבי יוחנן: הגוים ורועי בהמה דקה לא מעלין ולא מורידין.
אין כורתין ברית לעובדי עבודה זרה... ואסור לרחם עליהם... לפיכך, אם ראה גוי עובד עבודה זרה אובד או טובע בנהר - לא יעלנו, ראהו לקוח למות - לא יצילנו. אבל לאבדו בידו או לדחפו לבור וכיוצא בזה אסור, מפני שאינו עושה עמנו מלחמה. וכו׳.(רמב״ם הל׳ עבודה זרה י, א)
אבל הגוים שאין בינינו ובינם מלחמה, ורועי בהמה דקה מישראל וכיוצא בהן - אין מסבבים להן המיתה, ואסור להצילן אם נטו למות, כגון שראה אחד מהן שנפל לים - אינו מעלהו, שנאמר ״לא תעמֹד על דם רעך...⁠״, ואין זה רעך.(רמב״ם הל׳ רוצח ד, יא)
עובדי עבודה זרה שאין בינינו וביניהם מלחמה, ורועי בהמה דקה מישראל בארץ ישראל בזמן שהיו רוב השדות של ישראל, וכיוצא בהן - אין מסבבים להם המיתה, ואסור להצילם אם נטו למות, כגון שראה אחד מהם שנפל לים - אינו מעלהו אפילו אם יתן לו שכר. לפיכך, אין לרפאותן אפילו בשכר אם לא היכא דאיכא משום איבה, (דאז אפילו בחנם שרי, אם לא יוכל להשמט אפילו בחנם, וכן מותר לנסות רפואה בגוי אם תועיל). וכו׳.(שו״ע יורה דעה קנח, א)
...אבל הגוים שאין בינינו ובינם מלחמה, ורועה בהמה דקה מישראל במקום שהשדות הם של ישראל וכיוצא בהם - אין מסבבים להם המיתה ואין להצילן, וכו׳.(שו״ע חושן משפט תכה, ה)

א. איזה גוי.

הרמב״ם בהלכות עבודה זרה מביא את הדין שאין מעלים ואין מורידים לגבי גוי עובד עבודה זרה. הכסף משנה (בהלכה ב) מדייק מלשונו שאם אינו עובד עבודה זרה מותר להעלותו מן הבור.
בעל שו״ת בית יהודה (יו״ד סי׳ ד) כותב שלפי הכסף משנה יוצא שיש שלושה סוגי גוים: גוי שהוא עובד עבודה זרה אסור להעלותו מהבור אפילו בשכר במקום שאין איבה; גוי שאינו עובד עבודה זרה אלא שאינו מקיים שבע מצוות בני נח מותר להעלותו מהבור בשכר אפילו במקום שאין איבה, וגר תושב שאנו מצווים להחיותו מוציאו מהבור אף בחינם. אולם הוא מעיר על דברי הכסף משנה שבהלכות רוצח הרמב״ם מביא את הדין שאין מעלים ואין מורידים לגבי סתם גוים, משמע אפילו אלה שאינם עובדי עבודה זרה.
אכן, בעל שיירי כנסת הגדולה (יו״ד הגהות הב״י ו) מוכיח מהסמ״ג (לאוין מה) שמבין שהרמב״ם מתכוון לכל הגוים ולאו דווקא למי שעובד עבודה זרה, שהרי הסמ״ג מסביר שהרמב״ם ריפא ישמעאלים בארץ מצרים ולא חשש לאיסור מפני שזה היה בשכר, והרי הישמעאלים אינם עובדי עבודה זרה, מכאן שהאיסור להעלותו מהבור בחינם הוא אף במי שאינו עובד עבודה זרה. עם זאת הוא כותב שיתכן שהסמ״ג ידע שהרמב״ם ריפא במצרים אף גוים עובדי עבודה זרה, ולשון ישמעאלים שנקט אינה בדווקא.
גם מהתוספות (ע״ב ד״ה ולא) משמע שאין חילוק בין גוי עובד עבודה זרה לבין גוי שאינו עובד עבודה זרה ואינו שומר שבע מצוות בני נח, וכן מסיק הבית יוסף מדבריהם. הש״ך (סק״ד) מביא את דברי הבית יוסף בדעת התוספות, ונראה שהוא מבין שזו גם דעת השלחן ערוך על אף שנוקט בלשון ״עובדי עבודה זרה״.
המאירי (ד״ה הגוים) כותב: ״ואף בזו של גוים צריך אתה לבחון מה שהקדמנו באי זה גוי הוא אומר כן, רוצה לומר שבעובדי האלילים נאמר שלא היו גדורים בדרכי הדתות ואדרבה כל עבירה וכל כיעור יפה בעיניהם... הא כל שהוא מעובדי האלהות אף על פי שאינו מכלל הדת אינו בדין זה חלילה וחס״. כעין זה כותב בעל באר הגולה (חו״מ אות ש) שהנאמר שאסור להצילם ״לא נאמר אלא על הגוים שהיו בזמניהם שהיו עובדים כוכבים ומזלות... אבל אלו הגוים אשר אנחנו אומה ישראלית גולים בצל שלהם ומפוזרים ביניהם הם מאמינים בחידוש העולם וביציאת מצרים ובכמה עיקרי הדת... לא די שאין איסור להצילן אלא אפילו אנחנו מחויבים להתפלל בשלומם...⁠״.
לעומת זאת בעל בית יהודה (שם) כותב שאין לחלק בין הזמנים השונים, שהרי כפי שהתבאר, הדין נוהג גם בגוים שאינם עובדי עבודה זרה.

ב. הטעם שאין מעלים.

המרדכי (סי׳ תתיד) כותב שהטעם שאין מעלים את הגוי הוא שזה כמוליד בן לעבודה זרה. התוספות (כ, א ד״ה רבי יהודה), רבנו אלחנן והר״ש משאנץ (כ, א ד״ה ר׳ יהודה) מיישבים על פי זה את הסתירה בין הדעה שמותר לתת לגוי מתנת חינם לבין הנאמר בסוגייתנו שאין מעלים אותו מן הבור, שבמתנה אפילו אם לא יתן לו לא ימות, ואילו בבור אם הישראל לא יצילו הרי הוא ימות והרי זה כמגדל בן לעבודה זרה.
בעל שו״ת בית יהודה (שם) מבין שלפי הטעם הזה שמגדל בן לעבודה זרה האיסור הוא מדרבנן, ומוסיף שכך משמע מלשון הברייתא המשווה גוים לרועי בהמה דקה, ולגבי רועים האיסור להעלותם הוא רק מדרבנן כפי שכותבים התוספות (ד״ה והרועים).
לעומת זאת הסמ״ג (לאוין מח) כותב: ״...שנאמר לא תחנם.. שלשה דברים דרשו רבותינו ממקרא זה... ולשון חנינה, לכך אמרו עליהם לא מעלין מן הבור ולא מורידין״. מדבריו עולה שהאיסור קשור לאיסור ״לא תחנם״, ומשמע שזהו איסור תורה.
גם הרמב״ם בהלכות עבודה זרה מביא את הפסוק ״...ולא תחנם״, כמקור לאיסור. גם בספר המצוות (ל״ת נ) הרמב״ם כותב: ״הוא שהזהירנו מחמול על עובדי עבודה זרה... והוא אמרו יתעלה לא תחנם ובאה הקבלה לא תתן להם חן״.
בעל כנסת הגדולה (חו״מ הגהות הב״י יב) מבאר שהרמב״ם למד זאת מסוגייתנו האוסרת להעלותו אף בשכר, שהלימוד הוא מ״לא תחנם״ – לא תתן להם חנינה, ולא מלשון מתנת חינם, שהרי אפילו בשכר אסור.
לעומת זאת, בעל בית יהודה (שם) מבין שהרמב״ם מתכוון לדרשה שאסור לתת להם מתנת חינם, וכן משמע מדברי המנחת חינוך (מצוה תכו, ב).
לעומת דברי הרמב״ם בהלכות עבודה זרה, בהלכות רוצח הרמב״ם מנמק שטעם הדין שאין מעלים הוא שאין הגוי כלול בפסוק ״לא תעמֹד על דם רעך...⁠״, שהרי אין הוא רעו.
בעל כנסת הגדולה (שם) מבאר שבהלכות רוצח הרמב״ם מזכיר גם את הדין של רועי בהמה דקה, וכיון שבהם אין איסור ״לא תחנם״ הוא מביא את הפסוק ״לא תעמֹד על דם רעך״.
עוד ניתן לומר שבהלכות עבודה זרה הרמב״ם מדבר דווקא על גוי שעובד עבודה זרה, וכפי שמדייק שם מדבריו הכסף משנה, ואיסור ״לא תחנם״ נאמר דווקא בעובד עבודה זרה, ואילו בהלכות רוצח הרמב״ם מדבר על סתם גוי, ולגביו האיסור הוא מדין ״לא תעמֹד על דם רעך״.

ג. אין מורידים.

התוספות (ד״ה ולא) מקשים על הברייתא האומרת שאין מורידים את הגוי מהנאמר במסכת סופרים (פט״ו ח״י) ״כשר שבגוים הרוג״. הם מתרצים על פי דברי הירושלמי בקידושין שמדובר שם בשעת מלחמה, ויש הגורסים כך בברייתא שבמסכת סופרים במפורש.
עוד מקשים התוספות שכיון שסתם גוים הם עובדי עבודה זרה ואינם מקיימים שבע מצוות בני נח מדוע אין מורידים אותם, והרי במסכת סנהדרין (נז, א) למדנו שגוי שעובד עבודה זרה ואינו מקיים מצוות בני נח חייב מיתה. הם מתרצים שיש ריבוי של התורה להשאירם בחיים, שנאמר ״...יהיו לך למס ועבדוך״.
רבי עקיבא איגר בגליון הש״ס מפנה לדברי התוספות להלן (סד, ב ד״ה איזהו) המקשים מדוע יש מצווה להחיות גר תושב והרי הוא עובר על שבע מצוות בני נח ודינו במיתה, ומתרצים שכל זמן שלא דנוהו בבית דין אינו מתחייב מיתה, כמו שאמרו בסוגייתנו שאין מורידים אותו. נראה אפוא שזהו תירוץ נוסף לקושיית התוספות מדוע אין מורידים גוי שעובר על שבע מצוות.
בעל עמוד הימיני (סי׳ טז פ״ב, ד) כותב ששני תירוצי התוספות משלימים זה את זה, שמהפסוק ״יהיו לך למס״ אנו למדים שאין חובה להעמידם בדין וממילא אין הורגים אותם, ולכן אין מורידים אותם לבור.
מלבד זה יש מקום לומר שבסוגייתנו התוספות מסבירים מדוע אין חובה להורידם ובסוגיה להלן התוספות באים להסביר מדוע יש חיוב בידים להחיות גר תושב, והתשובה היא שכיון שלא נתחייב בבית דין יש מצווה להחיותו ולא רק איסור להרגו.
תלמידי רבנו יונה מוסיפים על דברי התוספות שכל הדיון שבסוגייתנו הוא בשאר האומות, אבל את שבע האומות אפילו שלא בשעת מלחמה הורגים, שהרי נאמר ״...לא תחיה כל נשמה״.
הבית יוסף (יו״ד) מדייק מלשון התוספות ש״אין מורידין״ היינו שאין מצווה וחיוב להפיל גוי לבור, אך אין בכך איסור.
הט״ז (סק״א) מסביר שהדיוק הוא מלשון התוספות שהפסוק ריבה אותם להיתר, משמע שזהו היתר שלא להרגם אך עדיין אין איסור.
בעל בית יהודה (שם) מקשה שאם כוונת התוספות שהפסוק מלמד רק שאין חיוב להורידם לבור אין צורך בלימוד מפסוק, שהרי גם האיסור להעלות מהבור הוא רק מדרבנן ומהתורה רשאי להעלותו, וכל שכן שרשאי שלא להפילו, אלא בוודאי הפסוק בא ללמדנו שיש איסור להפילם לבור.
הט״ז (שם) מוכיח זאת גם מדברי התוספות לעיל (י, ב ד״ה חד), המקשים כיצד אנטונינוס שהיה ירא שמים הרג בכל יום שני גוים, והלא שפיכות דמים היא אחת משבע מצוות בני נח, ועוד שאפילו לישראל אסור להרוג, שהרי אין מורידים גוי לבור, משמע שזהו איסור ולא רק אי חיוב. הט״ז מוסיף שבמסכת סנהדרין (נז, א) נאמר במפורש שאי אפשר לשנות לגבי שפיכות דמים שיש היתר אם ישראל יהרוג גוי, שהרי שנינו שאין מורידים אותו.
הש״ך (בנקודות הכסף) דוחה את דברי הט״ז בטענה שדברי הבית יוסף מתייחסים לגוי שאינו מקיים שבע מצוות, אבל גוי המקיים שבע מצוות אכן יש איסור להרגו, והתוספות הקשו מאנטונינוס כיון שמן הסתם לא ידע אם הגוי שהרג שמר שבע מצוות.
לדעת הט״ז אף התוספות מתכוונים לומר רק שמהתורה אין ציווי להרגם אבל רבנן אסרו להרגם, ואם הרגם פטור.
גם רש״י לעיל (יג, ב ד״ה ואין מורידין) כותב שאסור להמית גוי בידים.
גם הרש״ל (בביאורו לסמ״ג ל״ת מח) כותב שיש איסור להורידו ומדייק זאת מהברייתא עצמה שאומרת שאין מורידים, שכן אם הכוונה היא רק שאין חיוב אין צורך לומר זאת אלא די היה לומר שאין מעלים.
הבית יוסף מוסיף שאף מדברי הרמב״ם בהלכות רוצח משמע שסובר כדברי התוספות על פי הבנתו. הט״ז (שם) מסביר שהבית יוסף מדייק זאת מלשון הרמב״ם ״אין מסבבים להם מיתה״ ואינו נוקט לשון איסור, משמע שמותר אלא שאין חובה. אולם בעל אורח מישור (סק״א) דוחה את הסברו מפני שבהלכות עבודה זרה כותב הרמב״ם במפורש שאסור לאבדו בידו או לדחפו לבור. לדעתו אף הבית יוסף מתכוון להשוות את דעת הרמב״ם לדעת התוספות רק לעניין דבריהם שמה שנאמר שיש להרגם אינו אלא בשעת מלחמה, אבל לעניין ההיתר להרגם אכן הרמב״ם חלוק על התוספות.
מלשון הרמב״ם ״אין מסבבים להם מיתה״ משמע שלא רק שאין להרגם בידים אלא גם אין לגרום להם מיתה בעקיפין, כגון לסלק את הסולם כדי שלא יוכלו לעלות מן הבור.
נמצא שלפי ההבנה שאף בידים מותר להרגם ואין חובה להרגם הוא הדין בסילוק הסולם, ולפי ההבנה שאסור להרגם הוא הדין שאסור לסלק את הסולם.
אולם הט״ז מחלק בין סילוק הסולם מהבור שאין בו איסור ורק אין חיוב לעשות כן, לבין הריגה בידים שאסורה לדעתו, וכך הוא מבאר את לשון הטור שאין מורידים אותם לבור בידים, משמע דווקא בידים.
לעומת זאת הב״ח טוען שהטור מתכוון אף לסילוק סולם, שאף הוא נחשב כמעשה בידים. אבל הט״ז מקשה ממה למדנו במסכת סנהדרין (עז, ב) שישראל שסילק את הסולם מהבור וגרם לכך שחברו הישראל ימות בבור אינו חייב מיתה, מכאן שאין זה נחשב כמעשה בידים.

ד. העלאה בחינם ובשכר.

אביי מסיק שאף בשכר אין להעלות את הגוי, כיון שאפשר להישמט ממנו באמתלא ואין חשש לאיבה.
הרמב״ן (בתורת האדם, מובא בבית יוסף יו״ד) והריטב״א כותבים שבמקום שיש איבה ואינו יכול להתחמק אף בחינם מותר להעלותו מן הבור.
אולם הגר״א (סק״ד) כותב שלא משמע כך בגמרא, ונראה שמסיק כך מהגמרא שדנה רק על העלאה בשכר, משמע שבחינם אין מצב של איבה, כיון שיכול תמיד לטעון שהוא רוצה שכר.
גם מרש״י ומהתוספות משמע כך, שהרי לעניין דין ריפוי של גוי כותב רש״י (ע״ב ד״ה לאפוקי) שאסור לרפאות גוי בחינם משום שאין מעלים אותו, והתוספות (ד״ה לאפוקי) מוסיפים שבשכר מותר משום איבה, מכאן שלדעתם בחינם תמיד אסור ואין מצב של איבה.
הרמב״ם אינו מחלק לגבי העלאה מן הבור בין שכר לבין חינם, אולם בהלכה ב העוסקת בריפוי של גוי הוא כותב שאסור לרפאות עובדי עבודה זרה אפילו בשכר, אך כשיש חשש לאיבה מרפא בשכר ולא בחינם.
נראה שהרמב״ם סובר שבחינם אין חשש לאיבה מפני שיכול לטעון שהוא רוצה שכר, וכן משמע שמבין הבית יוסף.
אולם מדברי המנחת חינוך (מצווה תכו, ב) עולה שהוא מבין שהרמב״ם אוסר לרפאות משום ״ולא תחנם״, שיש איסור לתת להם מתנת חינם.
בעל כנסת הגדולה (חו״מ הגהות הב״י יב) מבין שאף לדעת הרמב״ם במקום איבה מותר להציל גוי אפילו בחינם, ומסביר (שיירי כנסת הגדולה יו״ד הגהות הב״י ג) שהרמב״ם כותב שבחינם אסור מפני שבדרך כלל בחינם אין איבה.
הטור (יו״ד) כותב כדברי הרמב״ם שאסור לרפאותם אפילו בשכר, ובמקום איבה מותר רק בשכר. הבית יוסף משווה את שיטתו לשיטת הרמב״ן שבמקום איבה מותר אפילו בחינם, כלומר שאף הרמב״ם והטור אינם מתכוונים לומר שאין מצב של איבה בחינם. אולם בעל משאת המלך (הל׳ ע״ז סי׳ ע) כותב שלא משמע כך מלשון הטור, ולדעתו אף הבית יוסף מתכוון להשוות את שיטות הטור והרמב״ן רק לעניין תחילת דברי הרמב״ן ולא למה שכותב שבמקום איבה אסור אף בחינם.
המחבר בשלחן ערוך כותב שבמקום שיש איבה מותר לרפאותם בשכר, והרמ״א מוסיף את דעת הרמב״ן שאף בחינם במקום איבה מותר.
הגר״א (סק״ד) מסיק שהכל לפי העניין, כלומר שיש לבחון בכל פעם אם אכן יש חשש לאיבה, ואם יש מותר אף בחינם.

ה. רועי בהמה דקה.

התוספות (ד״ה והרועים) כותבים שדווקא רועה בהמות דקות שלו אין מעלים, מה שאין כן רועה בהמות של אחרים מפני שאינו חשוד על הגזל כיון שאין אדם חוטא ולא לו.
אולם עיין בבירור הלכה למסכת סנהדרין דף כה, ב ציון ל שלפי אחד ההסברים של הסמ״ע אף רועה בהמות דקות של אחרים אין מעלים אותו, ואף רועה בהמה גסה של עצמו כלול בדין זה.
בטעם הדין שאין מעלים אותם כותבים התוספות (שם) שכיון שהם פסולים לעדות רק מדרבנן מחשש גזל עשו חכמים חיזוק לדבריהם כדי שיתנו לב לשוב ממעשיהם הרעים וקבעו שאם יפלו לבור לא יעלום, על פי הכלל שבית דין מכים ועונשים שלא מהתורה.
הרמב״ם בהלכות רוצח (ד, י) כותב שהטעם שאין מעלים אותם הוא שאין הם בכלל ״רעך״, לכן אין הם כלולים בלאו של ״לא תעמֹד על דם רעך״.
נראה שיש הבדל להלכה בין שני הטעמים, שלדעת הרמב״ם אין חיוב להעלותו מן הבור אך אין בכך איסור, ואילו לפי התוספות יש איסור להעלותו.
אולם יש להעיר שהרמב״ם בהלכות רוצח כותב שגוים שאין בינינו לבינם מלחמה ורועי בהמה דקה אין מסבבים להם המיתה ואסור להצילם, משמע לכאורה שאף רועי בהמה דקה אסור להצילם.
בעל כנסת הגדולה (חו״מ שם) מבאר שהרמב״ם מחלק בין העלאה של גוי, שהיא אכן אסורה, לבין העלאה של רועי בהמה דקה, שאין חיוב להצילם אך אין איסור.
אולם מדברי המנחת חינוך (מצוה לד, יא) נראה שמבין שאף רועה בהמה דקה יש איסור להצילו לדעת הרמב״ם.
בעניין זה כותבים בעל ספר יראים (סי׳ קנו) והמאירי שרועי בהמה דקה אין איסור להעלותם אלא שאין חיוב, וכן נראית דעת הטור (חו״מ) הכותב: ״אבל אם ירדו לבור אינו צריך להעלותן שנאמר ׳לא תעמֹד על דם רעך׳ והאי לאו רעך״.
הבדל נוסף בין הטעמים עולה מדברי המנחת חינוך לגבי דינו של ישראל שהרג רועה בהמה דקה בידים. לדעת הרמב״ם, שאין הוא בכלל ״רעך״, אף שאסור לגרום לו מיתה בידים מסתבר שאם הרגו פטור כדין ההורג גוי, בעוד שלפי התוספות הרי הוא נחשב כישראל גמור ורק אם נפל הענישוהו חכמים שלא להעלותו. עם זאת המנחת חינוך עצמו בסוף דבריו כותב שיתכן שאף לדעת הרמב״ם ההורגו חייב, ואין הוא נחשב ״רעהו״ רק לעניין הצלה, ולא לעניין הריגתו.
לגבי העלאה בשכר כותבים רבנו ירוחם (ני״ז ח״ו) והריא״ז (הלכה א, ח) שאין מעלים רועי בהמה דקה אפילו בשכר כיון שיכול להישמט ממנו, כלומר שמבינים שדברי אביי מתייחסים גם לרועי בהמה דקה ולא רק לגוי.
גם מלשון השלחן ערוך משמע שאינו מחלק ואוסר אפילו בשכר בין לעניין גוי ובין לעניין רועה בהמה דקה.
השלחן ערוך (חו״מ) כותב שהשדות שהוא רועה בהם הם של ישראל, והסמ״ע (סקי״ט) מדייק מדבריו שהדין חל אפלו בשדות שבחוץ לארץ השייכים לישראל.
אולם יש להעיר שביורה דעה השלחן ערוך כותב: ״ורועי בהמה דקה מישראל בארץ ישראל בזמן שהיו רוב השדות של ישראל...⁠״, משמע שהדין נוהג דווקא בארץ.
אכן הגר״א שם (סק״ב) מפנה לדברי השלחן ערוך בסימן תט, א, ושם הגר״א (סק״א) כותב שאין הדבר תלוי בארץ ישראל אלא ביישוב ישראל, ובמקום שיש שדות רבים של ישראל הדין נוהג אף בחוץ לארץ.
לבי תורתא, פגעו (פגשו) ביה גנבי [בו גנבים], אמרו ליה [לו]: לאן קאזלת [אתה הולך]? אמר להן: לפומבדיתא שהוא מקום רחוק יותר מאשר בי תורתא. כי מטא [כאשר הגיע] לבי תורתא, פריש [פרש] מהם, והם התאכזבו משום שהתכוונו לגנוב ממנו קודם שיגיע לפומבדיתא. אמרו ליה [לו]: תלמידא דיהודה רמאה את [תלמידו של יהודה הרמאי אתה]! שהיה תלמידו של רב יהודה, וקראו לו רמאי משום שרימה אותם ומנע מהם בכך מלגנוב. אמר להו [להם] רב מנשה: ידעיתו ליה [מכירים אתם אותו] שהוא רמאי, שאתם קוראים לו כך בשם גנאי? יהא רעוא דליהוו הנהו אינשי בשמתיה [יהי רצון שיהיו אותם אנשים, אתם, בחרם שלו].
to Bei Torta. Along the way, thieves encountered him, and said to him: Where are you going? Rav Menashe said to them: To Pumbedita, which was farther away than Bei Torta. When he arrived at Bei Torta, he separated from the thieves, who had planned to steal from him. They said to him: You are a student of Yehuda the swindler! Rav Menashe said to them: Do you know him so well that you can accuse him of swindling others? May it be God’s will that these people be subject to Rav Yehuda’s ban of excommunication.
ר׳ חננאלרי״ףהערוך על סדר הש״סרש״יאור זרוערא״הבית הבחירה למאיריבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץאסופת מאמריםהכל
 
(2) אֲזַלוּ עֲבַדוּ גְּנֵיבָתָא עֶשְׂרִין וְתַרְתֵּין שְׁנִין וְלָא אַצְלַחוּ כֵּיוָן דַּחֲזוֹ אֲתוֹ כּוּלְּהוּ תְּבַעוּ שַׁמְתַּיְיהוּ וַהֲוָה בְּהוּ חַד גִּירְדְּנָא דְּלָא אֲתָא לְשָׁרוֹיֵה שַׁמְּתֵיהּ אכלי׳אַכְלֵיהּ אַרְיָא הַיְינוּ דְּאָמְרִי אִינָשֵׁי גִּירְדָּנָא דְּלָא טַיְיזָן שַׁתָּא בציר משני.
The Gemara continues: This curse was effective, as the thieves subsequently went and carried out thefts for twenty-two years, but they were unsuccessful. Once they saw that their efforts were for naught, they all went and claimed their curse, i.e., they asked forgiveness and requested that the curse be lifted. But there was one weaver among them who did not come to lift his curse, and a lion ate him. The Gemara notes that this explains the adage that people say: With regard to a weaver [girdana] who is not shy [taizan] but impudent, a year is deducted from his allotted years.
ר׳ חננאלרי״ףהערוך על סדר הש״סרש״יתוספותתוספות ר׳ אלחנןאור זרועבית הבחירה למאירימהרש״א חידושי אגדותבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
אמר רב פפא היינו דאמרי אינשי גירדנא דלייט מזליה שתא בצירא ליה מן שניה.
תא חזי לסטייא דארץ ישראל אמרו לתלמידי ר׳ עקיבא אשרי ר׳ עקיבא ותלמידיו ולסטייא דבבל אמרו תלמיד יהודאה רמאה אנת.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ערך גרדן
גרדןא(עבודה זרה כו.) היינו דאמרי אנשי גרדנא דלטיא שתא בצורא משניה. ס״א גירדינא דלא טייזן פי׳ שאינו עניו. (כתובות ס:) דדרכה על דמא דחמרא הוו ליה בני גירדני. ס״א גרגרני פי׳ גירדן אדם שנמרט שער ראשו ויש מפרשים בעל גרב.
ערך טייזן
טייזןב(עבודה זרה כו.) גרדנא דלא טייזן שתא בציר משניה פי׳ רש״י עניו עיין ערך גרדן.
א. [קאהל קאפף. קרעציג. גרינדיק.]
ב. [נידריג האלטען.]
[גרדנא – אורג].
גרדן דלא טייזן – עניו. סתם גרדן אין לו בושת פנים.
גירדנא דלא טייזן – פ״ה עניו כי סתם גירדן עז פנים הוא ובערוך גריס גירדנא דלטייה קללה כלומר דלייט מזליה שתא בצרא משניה כלומר בתר ענייא אזל עניותא.
גירדנא ולא טייזן – פירש״י עניו, כלומר הגירדן הזה לפי שהוא חצוף ואין לו בושת פנים. שתא משניה בצרא. וכן פי׳ בערוך. ועוד פי׳ לשון אחר בערוך גירדנא דלייט, כלומר דלייט מזליה, שתא משניה בצרא, כמו בתר עניא אזלא עניותא, וכן פי׳ ר״ח:
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

אזיל עבוד גניבתא כ״ב שנין כו׳. ששיעור כ״ב שנין נקראו ימים אחדים גבי רבקה שאמרה ליעקב וישבת עמו ימים אחדים והוא נתעכב שם כ״ב שנה ועל דרך זה נקראו כ״ב שנין ימים מועטין בההוא עובדא דבנימין הצדיק בפ״ק דב״ב כמ״ש שם וע״כ הני גנבי נמי כשלא אצלחו בשנים כאלו אתו תבעו שמתייהו:
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ואכן פעל עליהם הנידוי, כי מאז אזלו עבדו גניבתא עשרין ותרתין שנין ולא אצלחו [הלכו עשו גניבות במשך עשרים ושתים שנים ולא הצליחו]. כיון דחזו [שראו] שכך הוא, אתו כולהו [באו כולם] תבעו שמתייהו [את נידויים], כלומר באו לבקש מחילה כדי שיתירו להם את הנידוי, והוה בהו חד גירדנא דלא אתא לשרויה שמתיה [והיה בהם אורג אחד שלא בא להתיר את נידויו], ואותו אורג אכליה אריא [אכל אותו אריה]. ומעירים: היינו דאמרי אינשי [זהו שאומרים בני אדם] בפתגם מקובל: גירדנא דלא טייזן [אורג שאינו ביישן], ומחציף פנים, שתא בציר משני [שנה נגרעת משנותיו].
The Gemara continues: This curse was effective, as the thieves subsequently went and carried out thefts for twenty-two years, but they were unsuccessful. Once they saw that their efforts were for naught, they all went and claimed their curse, i.e., they asked forgiveness and requested that the curse be lifted. But there was one weaver among them who did not come to lift his curse, and a lion ate him. The Gemara notes that this explains the adage that people say: With regard to a weaver [girdana] who is not shy [taizan] but impudent, a year is deducted from his allotted years.
ר׳ חננאלרי״ףהערוך על סדר הש״סרש״יתוספותתוספות ר׳ אלחנןאור זרועבית הבחירה למאירימהרש״א חידושי אגדותבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(3) תָּא חֲזִי מָה בֵּין גַּנָּבֵי בָבֶל וְלִסְטִין דְּאֶרֶץ יִשְׂרָאֵל.:
With regard to these two anecdotes, the Gemara comments: Come and see what the difference is between the thieves of Babylonia and the bandits of Eretz Yisrael. Although thieves are typically less violent than bandits, the thieves in Babylonia reacted to Rav Menashe’s action by denouncing Rav Yehuda, whereas the bandits in Eretz Yisrael praised the wisdom of Rabbi Akiva.
רי״ףרש״יאור זרועבית הבחירה למאיריבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

גנבי דבבל – שפגעו ברב מנשי נתפקרו לחרף אדם גדול.
ולסטין דארץ ישראל – שפגעו בתלמידי ר״ע ספרו בשבחו. ואע״פ שסתם לסטין פרוצין מגנבים להודיעך שבחה של א״י.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ומעירים: תא חזי [בוא וראה] מה בין גנבי בבל ולסטין (שודדים) של ארץ ישראל, שגנבי בבל קראו לרב יהודה בשם גנאי, ואילו הליסטים (שהם אלימים יותר) שבארץ ישראל, דיברו על ר׳ עקיבא בלשון שבח על אותו ענין עצמו.
With regard to these two anecdotes, the Gemara comments: Come and see what the difference is between the thieves of Babylonia and the bandits of Eretz Yisrael. Although thieves are typically less violent than bandits, the thieves in Babylonia reacted to Rav Menashe’s action by denouncing Rav Yehuda, whereas the bandits in Eretz Yisrael praised the wisdom of Rabbi Akiva.
רי״ףרש״יאור זרועבית הבחירה למאיריבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(4) מתני׳מַתְנִיתִין: אבַּת יִשְׂרָאֵל לֹא תְּיַילֵּד אֶת הַנׇּכְרִית1 מִפְּנֵי שֶׁמְּיַלֶּדֶת בֵּן לַעֲבוֹדָה זָרָה2 באֲבָל נׇכְרִית3 מְיַלֶּדֶת בַּת יִשְׂרָאֵל גבַּת יִשְׂרָאֵל לֹא תָּנִיק בְּנָהּ שֶׁל נׇכְרִית4 דאֲבָל נׇכְרִית5 מְנִיקָה בְּנָהּ שֶׁל יִשְׂרָאֵל בִּרְשׁוּתָהּ.:
MISHNA: A Jewish woman may not deliver the child of a gentile woman, because in doing so she is delivering a child who will engage in idol worship. But one may allow a gentile woman to deliver the child of a Jewish woman. Similarly, a Jewish woman may not nurse the child of a gentile woman, but one may allow a gentile woman to nurse the child of a Jewish woman while the gentile woman is on the Jewish woman’s property.
1. כן בכתבי היד. בדפוס וילנא מופיע הטקסט המצונזר: "העובדת כוכבים".
2. כן בכתבי היד. בדפוס וילנא (במקום "לַעֲבוֹדָה זָרָה") מופיע הטקסט המצונזר: "לעבודת כוכבים".
3. כן בכתבי היד. בדפוס וילנא מופיע הטקסט המצונזר: "עובדת כוכבים".
4. כן בכתבי היד. בדפוס וילנא מופיע הטקסט המצונזר: "עובדת כוכבים".
5. כן בכתבי היד. בדפוס וילנא מופיע הטקסט המצונזר: "עובדת כוכבי׳".
קישוריםעין משפט נר מצוהר׳ חננאלרי״ףהערוך על סדר הש״סרש״יראב״ןאור זרוערשב״אבית הבחירה למאיריריטב״אבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
פיס׳ בת ישראל לא תיילד את הנכרית. אסיקנא בת ישראל לא תיילד בנה של נכרית מפני שמגדלת בן לעבודה זרה נכרית מיילדת בת ישראל בזמן שאחרות עומדות על גבה אבל לא בינה לבינה ואף על גב דאמרה ההיא חייתא גויה נפישא בישתא דההיא איתתא דקא משפלנא מינייהו כי אופי בנהרא פי׳ כיון שגינו אותה חברותיה ואמרו לה מיילדת של יהודים השיבה להם המילדת יבואו עליה רעות רבות אם אינה הורגת מהן כמו חריות שעל הנהר כלומר איני מילדת אותם אלא מתכונת להורגן לא חיישינן לה שלא אמרה אלו הדברים באמת אלא לדחות הגנות שגינו אותה.
בת ישראל לא תניק בנה של נכרית. אסיקנא בת ישראל לא תניק בנה של נכרית מפני שמגדלת בן לעבודה זרה ונכרית מניקה בת ישראל בזמן שאחרות עומדות על גבה כדכתיב והיו מלכים אומניך ושרותיהם מניקותיך והא דתניא יהודית מילדת גויה בשכר אבל לא בחנם אוקמא רב יוסף למימר אולודי גויה (בשבת) משום איבה התירו לה בשכר.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ערך גבן מהול
גבן מהולא(עבודה זרה כו.) בגמר׳ בת ישראל לא תניק: (יבמות עא) פירוש בני קטורה הדרים בהרי גבנונים כדגרסינן (סנהדרין נט:) אלא מעתה בני קטורה לא ליחייבו אמר רבי יוסי בר אבין ואיתימא בר זבידא את בריתי הפר לרבות בני קטורה.
א. [גבערגס וואנער.]
מתני׳ מניקה בנה של ישראל ברשותה – דישראלית אבל לא תמסרנו להוליכו בביתה שלא תהרגנו.
(ד-ו) סימן רצד
תנן לא תיילד בת ישראל בנה של נכרית אבל נכרית מיילדת של ישראלית בזמן שאחרות עומדות על גבה. כי הא עבדינן ומיילדי לן נכריות.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

מתני׳: אבל עובדת כוכבים מילדת בת ישראל. ובתלמוד המערב [בפרקין ה״א] אמרו: מילדת מבחוץ אבל לא מבפנים, לא תכניס ידה בפנים שמא תמוך העובר במעיה, ולא תשקנה כוס עקרין, ואם היתה חכמה מותר, כהדא (שם ה״ב) אם היה רופא אומן מותר. ולגדולי הדור ראיתי, שזה שהתירו בחכמה דוקא בהשקאת כוס עקרין, שאף ברופא אומן דוקא התירו בחולי מפני שרפואתו מחזיקתו אצל הבריות ולא מרע נפשיה, אבל מילדת אפשר לה לתלות ברוב ציריה והפלגת קישוייה (בית הבחירה).
אבל עובדת כוכבים מניקה בנה של ישראל ברשותה. משמע דחלב הכותית שרי. ואיכא למידק דבפרק חרש (יבמות קיד.) משמע שאינו מותר אלא במקום סכנה, דתניא התם תינוק יונק מן הכותית ומן בהמה טמאה ואין חוששין משום יונק שקץ, ואוקימנא התם משום סכנה, כלומר, דליכא מינקת ישראלית, ולא בעי אומדנא דסתם תינוק מסוכן הוא אצל חלב, וכתב שם ר״ח ז״ל דמהא שמעינן דאסור להניק בנה של ישראלית מן הכותית, אלא במקום סכנה כבהמה טמאה, והכא נמי משמע בתוספתא דשבת דתניא התם (תוספתא שבת י׳:י״ד): אין יונקין מן הכותית ומן הבהמה טמאה. ויש מי שאומר דודאי הכי הוא קושטא דמילתא דחלב כותית לא משתרי אלא במקום סכנה, ושמעתין דהכא נמי במקום סכנה מיירי. וכי תימא אם כן מה טעם דרבי מאיר דאסר בגמרא אפילו באחרות עומדות על גבה ומאי טעמייהו דרבנן נמי דלא שרו אלא באחרות עומדות על גבה, איכא למימר כגון שאפשר לו להביא מינקת ממקום קרוב, רבי מאיר סבר כיון דאיכא תקנתא חיישינן לשפיכות דמים, ורבנן סברי באחרות עומדות על גבה ליכא למיחש לשפיכות דמים, וכיון דהשתא ליכא מניקות וסתם תינוק מסוכן הוא אצל חלב, שרינן ליה חלב כותית, אבל בדאיכא מינקת ישראלית חלב כותית אסור. וכן נראה מן הירושלמי דהכא משום סכנה הוא דשרי, דגרסינן בירושלמי (ה״א) אבל כותית מניקה בנה של ישראל דכתיב (ישעיה מט, כג) ״והיו מלכים אומניך ושרותיהם מיניקותיך״. תני יונק תינוק מן הכותית ומן הבהמה טמאה, ומביאין לו חלב מכל מקום ואין חוששין לא משום יונק שקץ ולא משום טומאה, אלמא מתניתין דהכא דומיא דההיא דבהמה טמאה היא, ומשום סכנה כדאוקימנא התם, דהא אמתניתין דהכא מייתו לה. אבל הרשב״א ז״ל כתב: דמדינא חלב הכותית מותר. דכיון דאסיקנא בפרק אף על פי (כתובות ס.) דחלב מהלכי שתים מותר מנא תיתי שיהא יותר אסור חלב כותית מחלב של ישראלית, אלא לפי שממדת חסידות הוא שלא להניק מחלב כותית לפי שטבען של ישראל רחמנין וביישנין אף חלבן מגדל טבע כיוצא בהן, משום הכי עריבו לה כותית בהדי בהמה טמאה, אבל לא שיהא דינן שוה – שבהמה טמאה אסור מן הדין וכותית אינו אלא ממדת חסידות. והכי נמי מוכח במדרש ואלה שמות רבה (פ״א, כ״ה) דאמרינן (שמות ב, ז) וקראתי לך אשה מינקת מן העבריות, וכי אסור היה לו למשה לינק מחלב מצרית, לא כן תנינא אבל כותית מניקה בנה של ישראל ברשותה, אלא למה אמרה כן לפי שהחזירתו למשה על כל המצריות להניק אותו ופסל את כולן, ולמה פסלן, אמר הקב״ה פה שעתיד לדבר עמי יינק מן מצרית, והיינו דכתיב (ישעיה כח, ט) ״את מי יורה דעה״ וגו׳ (ר״ן).
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

מפני שמילדת בן לע״ז ירושלמי מפני שנותנת לו חיים הדא אמרה אסור ללמדם אומנות בהדין תרתין אומנין בנירו מגניא וקובטריא זגניא לא אלפון וקמון קובטריא אלפון ואתעקמון אבל נכרית מנקה בנה של ישראל שנאמר והיו מלכים אומניך ושרותיהן מניקותיך.
ולענין מילדת נכרית אמרו בירושל׳ שאם היא חכמה מותר דהוה ליה כרופא מומחה שמתרפאין ממנו כדאית׳ לקמן דלא מדמי נפשייהו. ונכרית לא תניק בנה של ישראל איכא למידק דהכא משמע דחלב נכרית מותר כל היכא דליכא סכנה ואלו בפ׳ חרש אמרו תינוק יונק מן הנכרית ומן הבהמה טמאה ואוקימנא בשעת הדחק ומשום דתינוק מסוכן הוא אצל חלב ובתוספתא אמרו אין יונקין לא מן הנכרית ולא מבהמה טמאה ואם היא דבר של סכנה מותר שאין לך דברים ויש אומרים דהכא נמי לא שרינן אלא כשאין מניקה של ישראל מצויה וקרוב׳ ומשום דהתם תינוק מסוכן הוא אצל חלב ומיהו כי איכא סכנה מותר לשהותו כשב ואל תעשה עד שתהא לבו ישראלית והנכון דחלב נכרית מותר מן התורה מדשרא רחמנא חלב מלהכי שתים דמאי שנא ומיהו חכמים אסרוהו כל היכא דאפשר בשום מקום כחלב בת ישראל מפני שהן אוכלין שקצין ורמשין וחלב שלהן מוליד אכזריות ומדות רעות ולגזם האיסור הקישוהו לבהמ׳ טמאה וכן מוכיח בבראשי׳ רבה דאמרינן האלך וקראתי לך אשה מניקת מן העבריות וכי אסור היה לו למשה לינק מן הנכריות והלא שנינן נכרית לא תינק את ישראל כו׳ הא שלא במקום סכנ׳ מותר אלא לפי שהחזירוהו על כל המצריות ולא רצה לינק אמר הקב״ה פה שעתיד לדבר עמי יינק חלב נכרית הדא הוא דכתיב את מי יורה דעה וגומר ע״כ.
הרי זה מבואר בדברינו ועל זה נהגו במקצת מקומות להניק בניהם על ידי נכרית בשאין מוצאין מנקת ישראל ויש נוהגין אפי׳ ברשות הנכרית ואומרים שבזמן הזה ליכא חשש שפיכות דמים דאית להו אימת מלכו׳ ועוד דלא מרעי נפשייהו ובכל ארצינו נוהגין שלא להניק חלב נכרית כלל והוא מנה יפה.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

א משנה בת ישראל לא תיילד את הנכרית, מפני שמילדת בן לעבודה זרה, אבל נכרית מילדת בת ישראל. וכן בת ישראל לא תניק בנה של נכרית, אבל נכרית מניקה בנה של ישראל כשהיא נמצאת ברשותה של ישראל.
MISHNA: A Jewish woman may not deliver the child of a gentile woman, because in doing so she is delivering a child who will engage in idol worship. But one may allow a gentile woman to deliver the child of a Jewish woman. Similarly, a Jewish woman may not nurse the child of a gentile woman, but one may allow a gentile woman to nurse the child of a Jewish woman while the gentile woman is on the Jewish woman’s property.
קישוריםעין משפט נר מצוהר׳ חננאלרי״ףהערוך על סדר הש״סרש״יראב״ןאור זרוערשב״אבית הבחירה למאיריריטב״אבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(5) גמ׳גְּמָרָא: ת״רתָּנוּ רַבָּנַן בַּת יִשְׂרָאֵל לֹא תְּיַילֵּד אֶת הַנׇּכְרִית1 מִפְּנֵי שֶׁמְּיַלֶּדֶת בֵּן לַעֲבוֹדָה זָרָה2 וְנׇכְרִית3 לֹא תְּיַילֵּד אֶת בַּת יִשְׂרָאֵל מִפְּנֵי שֶׁחֲשׁוּדִין עַל שְׁפִיכוּת דָּמִים דִּבְרֵי רַבִּי מֵאִיר.
GEMARA: The Gemara cites a dispute related to the ruling of the mishna. The Sages taught: A Jewish woman may not deliver the child of a gentile woman because in doing so she is delivering a child who will engage in idol worship. And one may not allow a gentile woman to deliver the child of a Jewish woman because gentiles are suspected of bloodshed; this is the statement of Rabbi Meir.
1. כן בכתבי היד. בדפוס וילנא מופיע הטקסט המצונזר: "העובדת כוכבים".
2. כן בכתבי היד. בדפוס וילנא (במקום "לַעֲבוֹדָה זָרָה") מופיע הטקסט המצונזר: "לעבודת כוכבים".
3. כן בכתבי היד. בדפוס וילנא מופיע הטקסט המצונזר: "ועובדת כוכבים".
רי״ףרש״יראב״ןאור זרועבית הבחירה למאיריבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

גמ׳ עובדת כוכבים לא תיילד את בת ישראל – ואפילו אחרות ישראליות עומדות על גבה.
[ביאור לקטע זו כלול בביאור קטע 4]

[ביאור לקטע זו כלול בביאור קטע 4]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ב גמרא ובענין ששנינו במשנתנו יש מחלוקת, שכן תנו רבנן [שנו חכמים]: בת ישראל לא תיילד את הנכריתמפני שמילדת בן לעבודה זרה, ונכרית לא תיילד את בת ישראלמפני שחשודין על שפיכות דמים, דברי ר׳ מאיר.
GEMARA: The Gemara cites a dispute related to the ruling of the mishna. The Sages taught: A Jewish woman may not deliver the child of a gentile woman because in doing so she is delivering a child who will engage in idol worship. And one may not allow a gentile woman to deliver the child of a Jewish woman because gentiles are suspected of bloodshed; this is the statement of Rabbi Meir.
רי״ףרש״יראב״ןאור זרועבית הבחירה למאיריבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(6) וַחֲכָמִים אוֹמְרִים הנׇכְרִית1 מְיַלֶּדֶת אֶת בַּת יִשְׂרָאֵל בִּזְמַן שֶׁאֲחֵרוֹת עוֹמְדוֹת עַל גַּבָּהּ אֲבָל לֹא בֵּינָהּ לְבֵינָהּ ור״מוְרַבִּי מֵאִיר אוֹמֵר אפי׳אֲפִילּוּ אֲחֵרוֹת עוֹמְדוֹת עַל גַּבָּהּ נָמֵי לָא דְּזִימְנִין דְּמַנְּחָא לֵיהּ יְדָא אַפּוּתֵאּ וְקָטְלָא לֵיהּ וְלָא מִתְחֲזֵי.
And the Rabbis say: One may allow a gentile woman to deliver the child of a Jewish woman when other women are standing over her watching her actions, but not when they are alone together. And Rabbi Meir says: Even when other women are standing over her one may not allow a gentile woman to deliver the child of a Jewish woman, because there are times when the midwife places her hand on the infant’s temple and kills him by applying pressure to the area, and the act is not seen.
1. כן בכתבי היד. בדפוס וילנא מופיע הטקסט המצונזר: "עובדת כוכבים".
עין משפט נר מצוהרי״ףהערוך על סדר הש״סרש״יראב״ןתוספות ר׳ אלחנןאור זרועבית הבחירה למאיריבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ערך אפותא
אפותאא(עבודה זרה כו.) בגמר׳ בת ישראל זימנין דמנחה לה ידה אאפותי׳ וקטלא לי׳ טרק באיסקוטל׳ אאפותא (תענית כה.) פי׳ בלשון חכמים פדחת ובלשון תורה מצח.
א. [שטערן.]
אפותא – על מצחו של תינוק מקום שמוחו של תינוק רופס.
ולא מתחזי – לא מינכרא שהרגתו.
[ביאור לקטע זו כלול בביאור קטע 4]

[ביאור לקטע זו כלול בביאור קטע 4]

אבל לא בינה לבינה – והלכך יש ליזהר שלא להניק בן ישראל בבית נכרי, ואפי׳ בבית ישראל אסור להניחו אם אינו נכנס ויוצא1 דהוי כאחרות עומדות על גביו,⁠2 דאין נראה לומר דאחרות עומדות על גבה3 כדקתני במתני׳ אבל נכרית מניקה בנה של ישראל ברשותה, ולא מפליג במתני׳ בין עומדות על גבה לאין עומדות, דהא גבי מילדת את בת ישראל רוצה לומר ודאי בבית הישראלית, דאפי׳ התם בעי עומדות על גבה, והכי נמי בעי למימר גבי הנקה.⁠4 וכן תינוק ותינוקת שצריכין שום רפואה מגוי, נראה מכאן שאין להניחם בבית גוי יחידים בלא שום ישראל או חודש או חדשיים ואע״ג דלא שייך בהו שייפא ליה לדד סם, הרי הם חשודים על ש״ד בכמה ענינים,⁠5 ותנן נמי לעיל6 דאין מתיחדין עמהן מפני חשד שפיכות דמים:
1. מבואר מד״ר דשרי להניק בבית גוי אם אחרות עע״ג [והיינו מדכ׳ ואפי׳ בבית ישראל וכו׳] וכן דייקו הב״ח יו״ד סי׳ קנ״ד והגר״א בביאוריו (שם סק״א) מדברי התוס׳ וע״ע בט״ז (שם סק״א) ובנקודה״כ מש״כ בדעת התוס׳ וע״ע במהרש״א על תוס׳ כאן. ודלא כהרא״ש והמאירי והאו״ז (סי׳ קמ״ד) וכ״נ בטושו״ע יור״ד סי׳ קנ״ד ס״א דשרי רק בבית ישראל ואחרות עע״ג, וע״ע בחידושי מהרי״ש דהוכיח מהתרומה סי׳ קנ״ב דס״ל כרבינו ותוס׳, ובתו״ח הוכיח כן מפסקי התוס׳ סי מב ע״ש. וכן מבואר בסמ״ג.
2. כדהוכיחו תוס׳ מלקמן סא, א.
3. נראה דצ״ל היינו דוקא ברשות הגוי, אבל ברשות ישראל שרי בלאו הכי, כ״ה בתרומה.
4. וכ״כ תוס׳ והתרומה והרא״ש, והנה מבואר מדבריהם דברשותה דקתני במתני׳ היינו כדפירש״י בבית הישראלית, וצ״ע מכאן לשיטת רבינו ודעימיה דשרי לנכרית להניק בביתה אם אחרות עע״ג וא״צ בבית ישראל דווקא, דממתני׳ משמע דמותר רק בביתה של הישראלית וצ״ע. והנה יעויין במלאכת שלמה על המשניות דהביא מתשובת הרשב״א סי׳ קכ״א, והובא בקצרה בשלטי גבורים (דף ז, ב מדפי הרי״ף אות א׳) דשאלו לרשב״א האם הלכה כברייתא דצריך אחרות עע״ג, או כמתני׳ דבעי ברשותה, והשיב להם וז״ל תשובה דא ודא אחת היא דכל שברשותה של ישראלית אחרים עע״ג קרינן ליה וכו׳ דכל שנכנס ויוצא על גביו דמי וכו׳ עיי״ש, וכ״כ התוס׳ יו״ט שם מדעתו בדעת הרמב״ם פ״ט מה׳ ע״ז הט״ז שהעתיק לשון המשנה, ולא כתב שבעינן אחרות עע״ג, וע״כ כנ״ל עיי״ש. ונראה להביא ראי׳ לזה דהנה בפירוש המשניות כ׳ וז״ל ואמרו ברשותה, שלא תתייחד עמה לפי שהם חשודים על שפי״ד. ואי נימא כפירש״י דברשותה היינו ביתה א״כ עדיין יש כאן איסור יחוד עם נכרי, ובהכרח דהרמב״ם ביאר ברשותה כהרשב״א דהיינו שאחרות עע״ג ושפיר כ׳ דבכך אינה מתייחדת עם נכרי. ואמנם כ״ז דלא כרבינו ודעימיה שביארו ברשותה דמתני׳ דהיינו בביתה כפרש״י. [והנה יעויין במדרש רבה שמות א, ל (והובא בר״ן לענין חלב נכרית אם מותר לישראל) וז״ל וקראתי לך אשה מינקת מן העבריות, לא כן תנינן אבל נכרית מניקה בנה של ישראל ברשותה וכו׳ ע״ש, ומבואר להדיא דברשותה היינו אחרות עומדות ע״ג וכדברי הרשב״א ודו״ק].
5. עי׳ בתוס׳ שכתבו ועל תינוק ותינוקת וכו׳ ואפי׳ הם גדולים קצת, ימשיכום למינות, וכבר הק׳ המהרש״א אמאי לא אסרו משום שפ״ד, ותירץ דאפשר דל״ש ש״ד בגדולים אלא ביחוד עצמו שלא בידיעת שאר בנ״א משא״כ הכא שנתנו לו תינוק דשייך שיהרגנו ע״י סם שלא ירגישו בו וזה ל״ש בגדולים אלא בקטנים ע״ש [אכן מדברי רבינו משמע קצת דלעולם חיישי׳ לש״ד, אף היכא דל״ש בהו שייפא ליה סם. איברא, דאי נימא דאף בגדולים חיישי׳ לשפיכו״ד א״כ אמאי נקט האי הלכתא בתינוק ותינוקת דוקא ולא כתב בסתמא בחולה שאסור להניחו בבית גוי יחידי, וצ״ע בזה]. והנה לשיטת התוס׳ צ״ע מלעיל כה, ב דהקשו בגמ׳ בהא דלא תתייחד אשה עמהם מפני שחשודין על העריות, ותיפוק ליה משום ש״ד ע״ש, ולתוס׳ הו״ל לגמ׳ לתרץ בפשיטות דאיצטריך לאסור משום עריות במקום שיש ידיעת שאר בנ״א דליכא למיחש לש״ד דאכתי אסור משום עריות, וצ״ב. (וע״ע לעיל טו, ב בהא דאין מוסרין להם תינוק ללמדו ספר דפירש״י ב׳ טעמים א. משום דמשכי ליה למינות, ב. משום משכב זכור, וכ״ה ברמב״ם פכ״ב מהל׳ איסו״ב ה״ה, ועי׳ בח״מ אהע״ז סי׳ כ״ב סק״ו ובב״ש (שם) סק״ז שכ׳ דאיצטריך להני ב׳ טעמים במקום שליכא חשש שפי״ד ע״ש).
6. כב, א.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

וחכמים אומרים: נכרית מילדת את בת ישראל בזמן שיהודיות אחרות עומדות על גבה ורואות את מעשיה, אבל לא בינה לבינה (ביחידות) שיש לחשוש לכך. ומעירים: ור׳ מאיר אומר: אפילו אחרות עומדות על גבה נמי [גם כן] לא תילד בת ישראל, מדוע? דזימנין דמנחא ליה ידא אפותא וקטלא ליה, ולא מתחזי [שפעמים שהמיילדת מניחה לו לולד הנולד יד בכח על קדקודו וכך מצליחה להרוג אותו, ואין הדבר נראה] גם אם יש שם נשים אחרות,
And the Rabbis say: One may allow a gentile woman to deliver the child of a Jewish woman when other women are standing over her watching her actions, but not when they are alone together. And Rabbi Meir says: Even when other women are standing over her one may not allow a gentile woman to deliver the child of a Jewish woman, because there are times when the midwife places her hand on the infant’s temple and kills him by applying pressure to the area, and the act is not seen.
עין משפט נר מצוהרי״ףהערוך על סדר הש״סרש״יראב״ןתוספות ר׳ אלחנןאור זרועבית הבחירה למאיריבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(7) כִּי הָהִיא אִיתְּתָא דַּאֲמַרָה לַחֲבֶרְתַּהּ מוֹלְדָא יְהוּדַיָּיתָא בַּת מוֹלְדָא יְהוּדַיָּיתָא אֲמַרָה לַהּ נְפִישִׁין בִּישָׁתָא דְּהַהִיא אִיתְּתָא דְּקָא מַשְׁפֵּילְנָא מִינַּיְיהוּ דְּמָא כִּי אוּפְיָא דְּנַהֲרָא.
The Gemara relates a story that validates this concern. This is like that incident involving a certain gentile woman who said to her fellow gentile: You are the midwife of Jewish women, the daughter of a midwife of Jewish women. This was meant as an insult. In response, the other gentile said to her: May as many evils befall that woman, i.e., you, as the number of Jewish infants that I have killed, as I extract blood from them like the foam [ufeya] of a river. This gentile midwife claimed to have caused the deaths of many Jewish children.
רי״ףהערוך על סדר הש״סרש״יאור זרועבית הבחירה למאיריבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ערך אפי
אפיא(ברכות מו) שגרא ליה בשיתין אפי פרסיית. (גיטין סא.) חזייה לההוא גברא דהוה קא שדי אופי ונתרן תמרי. (עבודה זרה כו.) בגמ׳ דבת ישראל לא תיילד בת עבודה זרה נפישא בישתא דההיא איתתא דקא משכלנא מינייהו כי אופי בנהרא פי׳ אופי עיקר חריות של דקל בישתא כינוי זכות היא רבות זכיות של אותה אשה שהיא הורגת מהן כי אופי בנהרא. פי׳ אחר בישתא רעות כלומר יהי רצון שירבו רעות לחברתה כמו שאני הורגת מהן כחתיכות של עצים השטים בנהר.
א. [שטיקר האלץ צווייגן.]
נפישן בישתא דההיא איתתא – כך וכך רעות יבואו עליך כמנין שהשפלתי מהן והרגתי בהן.
כי אופיא דנהרא – אשקומ״א.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

כי ההיא איתתא [כמו מעשה באישה אחת גויה] שאמרה לחברתה, כאשר רבו ביניהן, כינוי גנאי: מולדא יהודייתא בת מולדא יהודייתא [מיילדת יהודיות בת מיילדת יהודיות]! אמרה לה אותה המיילדת: נפישין בישתא דההיא איתתא [מרובות הרעות שיבואו על אישה זו] שמבזה אותי, דקא משפילנא מינייהו דמא כי אופיא דנהרא [שמוציאה אני מהם דם כמו הקצף של הנהר].
The Gemara relates a story that validates this concern. This is like that incident involving a certain gentile woman who said to her fellow gentile: You are the midwife of Jewish women, the daughter of a midwife of Jewish women. This was meant as an insult. In response, the other gentile said to her: May as many evils befall that woman, i.e., you, as the number of Jewish infants that I have killed, as I extract blood from them like the foam [ufeya] of a river. This gentile midwife claimed to have caused the deaths of many Jewish children.
רי״ףהערוך על סדר הש״סרש״יאור זרועבית הבחירה למאיריבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(8) וְרַבָּנַן א״לאֲמַרוּ לָךְ לָא הִיא בְּמִילְּתָא בְּעָלְמָא הוּא דְּאוֹקֵימְתַּהּ.:
The Gemara clarifies the opinion of the Rabbis: And the Rabbis, who are not concerned to the same extent as Rabbi Meir, would say to you: That is not so; it was merely through words that the gentile midwife was establishing herself. In other words, she was bragging in order to intimidate her antagonist, whereas in reality she did not kill any infants.
רי״ףרש״יאור זרועבית הבחירה למאיריבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ורבנן – קסברי בזמן שאחרות עומדות על גבה שרי אמרי לך במילתא בעלמא הוא דאוקימתה.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ומן הצד השני, ורבנן אמרו לך [וחכמים יכולים לומר לך] לא היא, אין הדבר כן, שאין מיילדת חשודה על כך, אלא במילתא בעלמא [בדברים בלבד] הוא דאוקימתה [שהעמידה אותה], כלומר, אותה מיילדת סתם התפארה לפני חברתה בדבר שאינו אמת.
The Gemara clarifies the opinion of the Rabbis: And the Rabbis, who are not concerned to the same extent as Rabbi Meir, would say to you: That is not so; it was merely through words that the gentile midwife was establishing herself. In other words, she was bragging in order to intimidate her antagonist, whereas in reality she did not kill any infants.
רי״ףרש״יאור זרועבית הבחירה למאיריבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(9) בַּת יִשְׂרָאֵל לֹא תָּנִיק.: ת״רתָּנוּ רַבָּנַן בַּת יִשְׂרָאֵל לֹא תָּנִיק בְּנָהּ שֶׁל נׇכְרִית1 מִפְּנֵי שֶׁמְּגַדֶּלֶת בֵּן לַעֲבוֹדָה זָרָה2 וְנׇכְרִית3 לֹא תָּנִיק אֶת בְּנָהּ שֶׁל בַּת יִשְׂרָאֵל מִפְּנֵי שֶׁחֲשׁוּדָה עַל שְׁפִיכוּת דָּמִים דִּבְרֵי ר״מרַבִּי מֵאִיר וחכ״אוַחֲכָמִים אוֹמְרִים ונׇכְרִית4 מְנִיקָה אֶת בְּנָהּ שֶׁל בַּת יִשְׂרָאֵל בִּזְמַן שֶׁאֲחֵרוֹת עוֹמְדוֹת עַל גַּבָּהּ אֲבָל לֹא בֵּינוֹ לְבֵינָהּ וְרַבִּי מֵאִיר אוֹמֵר אֲפִילּוּ אֲחֵרוֹת עוֹמְדוֹת עַל גַּבָּהּ נָמֵי לָא דְּזִימְנִין דְּשָׁיְיפָא לֵיהּ סַמָּא לְדַד מֵאַבָּרַאי וְקָטְלָא לֵיהּ.
§ The mishna teaches that a Jewish woman may not nurse the child of a gentile woman. The Sages taught: A Jewish woman may not nurse the child of a gentile woman because in doing so she is effectively raising a child who will engage in idol worship. And one may not allow a gentile woman to nurse the child of a Jewish woman because she is suspected of bloodshed; this is the statement of Rabbi Meir. And the Rabbis say: One may allow a gentile woman to nurse the child of a Jewish woman when other women are standing over her, but not when the gentile woman is alone together with the child. And Rabbi Meir says: Even when other women are standing over her one may not allow a gentile woman to nurse the child, because there are times when she smears poison intended for him upon her breast when she is outside the house, and subsequently kills him with it while nursing.
1. כן בכתבי היד. בדפוס וילנא מופיע הטקסט המצונזר: "עובדת כוכבים".
2. כן בכתבי היד. בדפוס וילנא (במקום "לַעֲבוֹדָה זָרָה") מופיע הטקסט המצונזר: "לעבודת כוכבים".
3. כן בכתבי היד. בדפוס וילנא מופיע הטקסט המצונזר: "ועובדת כוכבים".
4. כן בכתבי היד. בדפוס וילנא מופיע הטקסט המצונזר: "עובדת כוכבים".
עין משפט נר מצוהרי״ףרש״יתוספותאור זרוערשב״אבית הבחירה למאירימהרש״א חידושי הלכותבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

דשייפא סמא – סם המות שפה בדדיה.
ולא מיתחזי מאבראי – לא גרס הכא עד לקמיה.
עובדת כוכבים מניקה בנה של ישראל בזמן שאחרות עומדות על גבה אבל לא בינו לבינה – פירוש ואפילו ברשות הישראלית דפלוגתא דהנקה דומיא דמילדת ומילדת סתמא ברשות ישראל היא ואפ״ה אינו שרי אלא באחרות עומדות על גבה ומיהו בישראל יוצא ונכנס שרי דעומד על גביו קרינא ביה כדמוכח פרק רבי ישמעאל (לקמן דף סא.) ואם כן צריך ליזהר שלא להניח ישראלית ההולכת חוץ לעיר את בנה יחידי בבית ביד מינקת עובדת כוכבים אם אין ישראלית בעיר יוצאות ונכנסות תמיד שם ואפ״ה מזמן שכיבה ואילך אסור להניחו יחיד ועל תינוק ותינוקת שמשהין בבית העובד כוכבים יחידים לרפאותן הורה ר״י דאסור מכמה עניינים שהם חשודים על שפיכות דמים ואפילו הם גדולים קצת ימשיכו׳ למינות ירושלמי עובדת כוכבים מניקה בנה של ישראל דכתיב (ישעיהו מט) והיו מלכים אומניך ושרותיהם מניקותיך תני יונק התינוק והולך מן העובדת כוכבים ומבהמה טמאה ומביאין לו חלב מ״מ ואין חוששין לא משום שקץ ולא משום טומאה.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

גמרא: וחכמים אומרים עובדת כוכבים מניקה את בנה של בת ישראל בזמן שאחרות עומדות על גבה וכו׳. כתב הרשב״א דכל שברשות של הישראלית אחרים עומדים על גבה קרינן ליה, וכדתנן (עבודה זרה סא.) בעיר שכולה עובדי כוכבים אסור עד שיהא יושב ומשמר, אף על פי שנכנס ויוצא מותר, אלמא נכנס ויוצא כיושב ומשמר על גבה דמי, מאי אמרת שאני הכא דתינוק מונח בידה ואפשר דמזקת ליה ביני ביני, לא היא, דההיא סבריה דאביי היא התם בריש פרק הכל שוחטין (חולין ג.) ופליג אדרבא בההיא, כדאמר התם (שם ע״ב) אביי לא אמר כרבא, התם לא נגע הכא נגע, ואנן קיימא לן כרבא, דאלמא אף במה שבידו כל שנכנס ויוצא כיושב ומשמר על גבה דמי. והתוס׳ כתבו דאפילו יש יוצא ונכנס, מזמן השכיבה ואילך אסור להניחו יחיד (שלטי הגבורים).
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

תד״ה עובדת כוכבים מניקה כו׳ יחיד בבית ביד מינקת עובדת כוכבים כו׳ עכ״ל ופירוש בבית ישראל ביד מינקת כו׳ אבל בדפוס חדש הגיה בבית מינקת עובדת כוכבים ואינו כן דברשות ישראל ודאי דנמי בעי כדקתני במתני׳ ודו״ק:
בא״ד ואפילו הם גדולים קצת כו׳ עכ״ל נראה מדבריהם דבגדולים לא שייך ש״ד ואנן תנן לא יתיחד אדם עמהן מפני ש״ד ובגדולים נמי משמע כדמוכחא כל הסוגיא ואפשר דלא שייך ש״ד בגדולים אלא ביחוד עצמו שלא בידיעת שאר בני אדם משא״כ הכא שנתנו לו התינוק בידו דלא שייך שיהרגו בידים אלא על ידי סם שלא ירגישו בו וזה לא שייך בגדולים אלא בקטנים כדאמר דשייפא ליה סמא לדד כו׳ ועיין קרוב לזה בתוספות לקמן (עבודה זרה דף כ״ט) בד״ה אבל לא בינו כו׳ וק״ל:
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ג שנינו במשנה: בת ישראל לא תניק את בן הגויה. וגם בענין יש מחלוקת בין ר׳ מאיר וחכמים, שכך תנו רבנן [שנו חכמים]: בת ישראל לא תניק בנה של נכריתמפני שמגדלת בן לעבודה זרה, ונכרית לא תניק את בנה של בת ישראלמפני שחשודה על שפיכות דמים, דברי ר׳ מאיר. וחכמים אומרים: נכרית מניקה את בנה של בת ישראל בזמן שאחרות עומדות על גבה, אבל לא בינו לבינה שיש סכנה בדבר. ומעירים: ור׳ מאיר אומר: אפילו אחרות עומדות על גבה נמי [גם כן] לא תניק, דזימנין דשייפא ליה סמא לדד מאבראי וקטלא ליה [שפעמים שהמינקת מורחת לו סם מוות על השד מבחוץ, קודם שתיכנס לבית, והורגת אותו את היונק] על ידי כך, ואין הדבר ניכר לעומדים לידה.
§ The mishna teaches that a Jewish woman may not nurse the child of a gentile woman. The Sages taught: A Jewish woman may not nurse the child of a gentile woman because in doing so she is effectively raising a child who will engage in idol worship. And one may not allow a gentile woman to nurse the child of a Jewish woman because she is suspected of bloodshed; this is the statement of Rabbi Meir. And the Rabbis say: One may allow a gentile woman to nurse the child of a Jewish woman when other women are standing over her, but not when the gentile woman is alone together with the child. And Rabbi Meir says: Even when other women are standing over her one may not allow a gentile woman to nurse the child, because there are times when she smears poison intended for him upon her breast when she is outside the house, and subsequently kills him with it while nursing.
עין משפט נר מצוהרי״ףרש״יתוספותאור זרוערשב״אבית הבחירה למאירימהרש״א חידושי הלכותבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(10) וּצְרִיכָא דְּאִי אַשְׁמְעִינַן מְיַלֶּדֶת בְּהַהִיא קָאָמְרִי רַבָּנַן דִּשְׁרֵי דְּלָא אֶפְשָׁר מִשּׁוּם דַּאֲחֵרוֹת רוֹאוֹת אוֹתָהּ אֲבָל מְנִיקָה דְּאֶפְשָׁר דְּשָׁיְיפָא לֵיהּ סַם לְדַד מֵאַבָּרַאי וְקָטְלָא לֵיהּ אֵימָא מוֹדֵי לֵיהּ לְרַבִּי מֵאִיר.
The Gemara remarks: And it is necessary for the dispute between Rabbi Meir and the Rabbis to be stated with regard to both the case of a midwife and that of a wet nurse. The reason is that if the tanna had taught us only the halakha of a midwife, one might assume that it is only in that case that the Rabbis said that it is permitted to allow the gentile to deliver a Jewish infant, because it is not possible for her to kill him, due to the fact that other women see her. But with regard to a wet nurse, as it is possible that she might smear poison upon her breast while she is still outside the house and then kill him with it, one might say that the Rabbis concede to Rabbi Meir that a gentile woman may not be allowed to nurse the son of a Jewish woman under any circumstances.
רי״ףרש״יאור זרועבית הבחירה למאיריבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ואחרות רואות – דאי מנחא ידא אפותא חזי ליה דאגב דחשידי יהבי ישראליות עינייהו עלה ומירתתא אבל מניקה דאפשר דשייפא סמא לדד מאבראי קודם שתכנס לבית ישראל אימא מודו ליה לר״מ.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ומעירים: וצריכא [וצריכה] היתה מחלוקתם להיאמר גם במינקת וגם במיילדת, דאי אשמעינן [שאם היה משמיע לנו] רק במילדת, היינו אומרים: דווקא בההיא קאמרי רבנן דשרי [בזו אמרו חכמים שמותר], משום שלא אפשר שתפגע בוולד, משום שאחרות נמצאות בזמן הלידה ורואות אותה, אבל מניקה שאפשר דשייפא ליה [שמורחת לו] סם לדד מאבראי וקטלא ליה [מבחוץ והורגת אותו את היונק]אימא מודי ליה [אמור שמודים לו] לר׳ מאיר שאסור.
The Gemara remarks: And it is necessary for the dispute between Rabbi Meir and the Rabbis to be stated with regard to both the case of a midwife and that of a wet nurse. The reason is that if the tanna had taught us only the halakha of a midwife, one might assume that it is only in that case that the Rabbis said that it is permitted to allow the gentile to deliver a Jewish infant, because it is not possible for her to kill him, due to the fact that other women see her. But with regard to a wet nurse, as it is possible that she might smear poison upon her breast while she is still outside the house and then kill him with it, one might say that the Rabbis concede to Rabbi Meir that a gentile woman may not be allowed to nurse the son of a Jewish woman under any circumstances.
רי״ףרש״יאור זרועבית הבחירה למאיריבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(11) וְאִי אַשְׁמְעִינַן מְנִיקָה בְּהַהִיא קָאָמַר רַבִּי מֵאִיר דְּאָסוּר מִשּׁוּם דְּשָׁיְיפָא לֵיהּ סַם לְדַד מֵאַבָּרַאי וְקָטְלָא לֵיהּ אֲבָל מְיַלֶּדֶת דְּלָא אֶפְשָׁר הֵיכָא דַּאֲחֵרוֹת עוֹמְדוֹת עַל גַּבָּהּ אֵימָא מוֹדֵי לְהוּ לְרַבָּנַן צְרִיכָא.
And if the tanna had taught us only the halakha of a wet nurse, one might assume that it is only in that case that Rabbi Meir said that it is prohibited for a gentile to nurse a Jewish infant, due to the fact that she might smear poison upon her breast while outside the house and kill him with it. But with regard to a midwife, since it is not possible for her to kill him where other women are standing over her, one might say that Rabbi Meir concedes to the Rabbis. The Gemara concludes: It is therefore necessary for this dispute to be stated with regard to both cases.
רי״ףאור זרועבית הבחירה למאיריבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ולהיפך, ואי אשמעינן [ואם היה משמיע לנו] את מחלוקתם רק במניקה, היינו אומרים: דווקא בההיא קאמר [באותה אמר] ר׳ מאיר שאסור, משום דשייפא ליה [שמורחת לו] סם לדד מאבראי וקטלא ליה [מבחוץ והורגת אותו את היונק], אבל מילדת, שלא אפשר שתזיק היכא [במקום] שאחרות עומדות על גבהאימא מודי להו לרבנן [אמור שמודה להם לחכמים בזה], על כן צריכא [צריכה] המחלוקת להיאמר בשני המקרים.
And if the tanna had taught us only the halakha of a wet nurse, one might assume that it is only in that case that Rabbi Meir said that it is prohibited for a gentile to nurse a Jewish infant, due to the fact that she might smear poison upon her breast while outside the house and kill him with it. But with regard to a midwife, since it is not possible for her to kill him where other women are standing over her, one might say that Rabbi Meir concedes to the Rabbis. The Gemara concludes: It is therefore necessary for this dispute to be stated with regard to both cases.
רי״ףאור זרועבית הבחירה למאיריבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(12) וּרְמִינְהוּ יְהוּדִית מְיַלֶּדֶת אֲרַמִּית1 בְּשָׂכָר אֲבָל לֹא בְּחִנָּם אָמַר רַב יוֹסֵף זבְּשָׂכָר שְׁרֵי מִשּׁוּם אֵיבָה.
§ Based on the above discussion, all agree that a Jewish woman may not deliver the child of a gentile woman. And the Gemara raises a contradiction from a baraita: A Jewish woman may deliver the child of an Aramean woman in exchange for payment, but not for free. Rav Yosef said in response: It is permitted in exchange for payment due to the enmity that would be engendered if Jews refused to deliver gentile infants despite being offered money to do so.
1. כן בכתבי היד. בדפוס וילנא מופיע הטקסט המצונזר: "עובדת כוכבים".
עין משפט נר מצוהרי״ףרש״יראב״ןתוספותתוספות ר׳ אלחנןאור זרוערשב״אבית הבחירה למאיריריטב״אבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

בשכר שרי משום איבה – ומתני׳ בחנם קמיירי דמצי לאישתמוטי ולמימר צריכה אני לשכר מזונותיי.
ואע״ג דתנן בת ישראלית לא תיילד בנה של נכרית וכו׳, אמר רב יוסף בשכר שרי משום איבה, דבחנם ליכא איבה דמציא אישתמוטי למימר טרודה אני אחרי מזונותי.
ורמינהו יהודית מילדת עובדת כוכבים וכו׳ – והמקשה לא עלה בדעתו להעמיד המשנה בחנם משום דתלי טעמא מפני שמילדת בן לעבודת כוכבים ורב יוסף אסיק דאפילו הכי בשכר שרי משום איבה.
ורמינהו יהודית מילדת ארמית בשכר אבל לא בחנם – ויש להקשות מאי קושיא לאוקמא למתני׳ נמי בחנם, ואי משום דמשמע דמיירי אפי׳ בשכר מדלא מפלגא מידי, מזה אינו מתרץ כלום, שהרי גם לפי תירוצו מעמיד משנתנו בחנם אע״ג דלא מפלגא מידי, ואי קשיא ליה כמו שבשכר מותר גם בחנם יהא מותר, א״כ בלאו מתני׳ תיקשי ליה באנפיה נפשיה. וי״ל דמשום דמפרש במתני׳ טעמא לפי שמילדת בן לע״ז להכי קשה ליה כיון שמחמת טעם איסור זה אסור למה מותר בשכר,⁠1 אבל אם לא היה מפורש טעם זה במשנה, טעם הברייתא היינו יכולים לפרש דבחנם אסור משום מתנת חנם, ומשני אע״ג דאסור משום דמיילדת בן לע״ז אפי׳ הכי יש להתיר בשכר משום איבה2:
1. וכ״כ תוס׳ ד״ה ורמינהו תוס׳ רא״ש והר״ש משאנץ וריטב״א.
2. מפשטות דברי רבינו נראה דבשכר לעולם שרי, אכן הטור סי׳ קנד הביא מהרשב״א דרק במומחית מותר בשכר וכן נראה במאירי ע״ש.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

אמר רב יוסף בשכר שרי משום איבה. כתב הרשב״א הא דשרי בשכר דוקא במילדת [ש]⁠ידוע שמתעסקת בכך שאז יהיה לה איבה אם לא תעשה, אבל אשה שאינה רגילה בכך אפילו בשכר אסור, דליכא איבה, דמצי למימר איני בקיאה בכך (שלטי הגבורים וטור סי׳ קנד).
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

בשכר שרי משום איבה – פי׳ ומתני׳ במקום דליכא איבה אפי׳ היכא דלא עביד בשכר ותמה לי מה ענין הלשון הזה הוה לן למימר מתני׳ בחנם ויש לומר דמשום דמקשה הוה ס״ד דכיון דקתני טעמא מפני שמילדת בן לע״ז דאפי׳ בשכר אסור מהאי טעמא להכי שני ליה בהדיא דאפילו לההוא טעמא בשכר שרי משום איבה זו.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ד ולכל הדעות שנינו שבת ישראל לא תיילד גויה בכל אופן. ורמינהו [ומשליכים, מראים סתירה] מברייתא, ששנינו בה: יהודית מילדת ארמית גויה בשכר, אבל לא בחנם. אמר רב יוסף: בשכר שרי [מותר] משום איבה, שאם לא תעשה כן תהיה איבה כלפי היהודים.
§ Based on the above discussion, all agree that a Jewish woman may not deliver the child of a gentile woman. And the Gemara raises a contradiction from a baraita: A Jewish woman may deliver the child of an Aramean woman in exchange for payment, but not for free. Rav Yosef said in response: It is permitted in exchange for payment due to the enmity that would be engendered if Jews refused to deliver gentile infants despite being offered money to do so.
עין משפט נר מצוהרי״ףרש״יראב״ןתוספותתוספות ר׳ אלחנןאור זרוערשב״אבית הבחירה למאיריריטב״אבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(13) סָבַר רַב יוֹסֵף לְמֵימַר אוֹלוֹדֵי נׇכְרִית1 בְּשַׁבְּתָא בְּשָׂכָר שְׁרֵי מִשּׁוּם אֵיבָה א״לאֲמַר לֵיהּ אַבָּיֵי חיָכְלָה לְמֵימַר לַהּ דִּידַן דִּמְינַטְּרִי שַׁבְּתָא מְחַלְּלִינַן עֲלַיְיהוּ דִּידְכוּ דְּלָא מְינַטְּרִי שַׁבְּתָא לָא מְחַלְּלִינַן.
Rav Yosef thought to say: Delivering the child of a gentile woman on Shabbat in exchange for payment is permitted due to enmity. Abaye said to him: The concern of enmity does not apply here, because she can say to the gentile: With regard to our own women, who keep Shabbat, we desecrate Shabbat for them; with regard to your women, who do not keep Shabbat, we do not desecrate Shabbat for them.
1. כן בכתבי היד. בדפוס וילנא מופיע הטקסט המצונזר: "עובדת כוכבים".
עין משפט נר מצוהר׳ חננאלרי״ףרש״יראב״ןתוספותתוספות ר׳ אלחנןאור זרוערא״הבית הבחירה למאיריריטב״אבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
סבר רב יוסף למימר אולודי גויה בשבת [בשכר] וכן אנוקי בנה של גוים וכן הא דתניא הגוים והרועים בהמה דקה לא מעלין ולא מורידין אלו כולן בשכר שרי. ודחאם אביי ואמר המילדת יכולה לומר לגויה דידן דמנטרי שבתא מחללינן עלייהו שבתא דידכון דלא מנטרי שבתא לא מחללינן עלייהו שבתא.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

אולודי עובדת כוכבים בשבתא שרי בשכר – כבחול משום איבה דהא אינהו חזו דמיילדין לנשי דידן בשבת כבחול.
ונ״ל דהיכא דלית לה לאישתמוטי כגון שאינה טרודה, דאפילו בחנם משום איבה שריא. והא נמי מסייע לי למה שאמרתי לעיל (ראב״ן ע״ז ב׳., סי׳ רפח) דשקלינן וטרינן בהדייהו ביום אידם. אבל בשבת אסור לילד נכרית בין בחנם בין בשכר, משום דמציא אישתמוטי בלא איבה ולמימר דידן דמינטרי שבתא מחללינן שבתא עלייהו דידכו דלא מינטרי שבתא לא מחללינן שבתא עלייכו.
א. וכ״כ הריטב״א בשם רבו. (ערך השלחן).
סבר רב יוסף למימר אולודי בשבת בשכר שרי – תימה לרב יוסף דס״ד דשרי ולאביי נמי דמשני דליכא איבה משמע הא איכא איבה שרי היכי שרינן משום איבה מילתא דאית ביה איסורא דאורייתא דאמרינן בפרק שמונה שרצים (שבת דף קז:) הושיט ידו למעי בהמה ודלדל עובר שבמעיה חייב משום עוקר דבר מגידולו דהוא תולדה דגוזז י״ל דהכא ביושבת על המשבר שכבר נעקר לצאת א״נ כיון דכלו לו חדשיו פסקו גידוליו.
סבר רב יוסף למימר אולודי [בשבתא] בשכר שרי משום איבה – וכגון שיושבת על המשבר שאז נעקר הולד כבר לצאת כדאיתא בסוף פ״ק דערכין (דף ז.), דתו ליכא בהכי עוקר דבר מגידולו כמו בהושיט ידו למעי בהמה ומקלקל עובר שבמעיה דחייב משום גוזז1 לפי שתולש מבעלי חיים ועוקר דבר מגידולו כדאיתא בפ׳ ח׳ שרצים (שבת דף קז:),⁠2 וליכא הכא אלא איסורא דרבנן כיון שנעקר לצאת3:
1. וכ״כ תוס׳ ד״ה סבר ובבכורות כה, א ד״ה אמר והר״ש משאנץ, ועי׳ בחי׳ הרשב״א בשבת (שם) שהביא מהירושלמי דחייב משום קוצר, ובשם הרמב״ן כ׳ דל״ש קוצר וגוזז אלא בגידולי קרקע ואינו חייב אלא משום נטילת נשמה, ולפי״ז פשיטא דזה אינו שייך אלא בנפל ולא בולד חי, וע״ע בחידושי מהרי״ש ובמנ״ח מוסך השבת מלאכת קוצר שהאריכו בזה.
2. וכ״כ תוס׳ והר״ש משאנץ והתרומה סי׳ קנב ותוס׳ רא״ש והאו״ז (סי׳ קמג), וע״ש דתי׳ עוד דהכא מיירי בכלו לו חדשיו דפסקו גידוליו ולא הוי עוקר דבר מגידולו.
3. מבואר מד״ר, דבמקום איבה התירו לעבור על איסור דרבנן, וכן מבואר מתוס׳ והתרומה ותוס׳ רא״ש [והיינו מדלא הקשו אלא איך הותר איסור דאורייתא, ומשמע דעל איסור דרבנן לא קשיא להו], ודלא כחי׳ הראב״ד רא״ה ר״ן והריטב״א דכ׳ דלא התירו משום איבה איסורים מדרבנן, ועיין בפמ״ג סי׳ ש״ל (א״א ס״ק ה) שהסתפק בזה והביאו המ״ב שם ס״ק ח. וע״ע ביור״ד סי׳ רצ״א ס״ב בהג״ה דמותר ליתן מזוזה לגוי במקום איבה [אע״פ שאפשר ואתי לידי זלזול] ובביאור הגר״א שם אות ב׳ כתב: כמ״ש בע״ז כו, א, וע״ש בתוס׳. ולכאו׳ כוונתו לתוס׳ דידן דמבואר דהתירו לעבור על איסור דרבנן משום איבה וכנתבאר לעיל.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

סבר רב יוסף למימר אולודי בשבת שרי משום איבה – פירוש אולודי בשבת לנכרית בדברים שאין בהם חילול שבתא שרי בשכר משום איבה, דהא אינהו הוו אולודי בשבתא.
אמר ליה אביי יכלה למימר דידן דמנטרי שבתא מחללינן עלייהו שבתא דידכו דלא מנטרי שבתא לא מחללינן עלייהו שבתא – פירוש אביי אתא למימר דאפשר לה למטען בטענה דליכא משום איבה ותימא דבכל אולודי איכא משום חילול שבת, מיהו דידן בלחוד מחללינן עלייהו שבתא משום דמנטרי שבתא.
סבר רב יוסף למימר אונוקי בשכר שרי משום איבה אמר ליה אביי יכלה למימר ליה אי פנויה היא לא בעינא לאונוקי דבעינא לאנסובי אי אשת איש היא לא מזדהמנא באפי גבראי – פירוש אי אפשי להיות מזוהמת בהנקה לפני בעלי, כלומר וטענתא מעליתא היא, דתו ליכא בהא מילתא משום איבה.
סבר רב יוסף למימר הגוים והרועים בהמה דקה לא מעלין ולא מורידין – פירוש לא מעלין אותם מן הבור ולא מורידים אותם לבור, כלומר שאין ממיתין אותן בידים, וכן אין מעלין אותם.
אפוקי בשכר שרי משום איבה אמר ליה אביי יכיל למימר ליה קאי ברי אאיגרא – כלומר ואני טרוד.
א. וכ״כ הראב״ד ד״ה סבר ובתוד״ה סבר והר״ן.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

אולודי בשבת בשכר ונוטלו וזורקו לים ששכר שבת אסור.
שרי משום איבה פי׳ בדברים שאין בהן חילול שבת ואפי׳ בשל דבריהן דהא פשיטא דמשום איבה לא שרינן אפי׳ שבות של דבריהם חס ושלום והא דאמר אביי יכלה למימר דיהבו דלא מינטרי שבתא לא מחללינן עלייהו שבתא מילתא בעלמא היא דמוקמינן להו לומר שאף הטילטול של תינוק יש בו חילול שבת אלינו ולא משתרי׳ לן אלא בדידן דמנטרי שבתא.
יכלה ליה למימר ליה כו׳ – ומיהו כל היכא דידיע דלא מקבלי מינייהו ההוא טעמא מודה אביי דשרי בין בזו ובין באידך דאסוקי בשכר ואפי׳ בחנם נמי שרינן כל היכא דאיכא איבה כגון בזמן הזה מ״ר.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ומעירים: וכן סבר [סבור היה] רב יוסף למימר [לומר]: אולודי [ליילד] נכרית בשבתא [בשבת] בשכר, שרי [מותר] משום איבה. אמר ליה [לו] אביי: יכלה למימר [יכולה המיילדת היהודיה לומר] לה: דידן, דמינטרי שבתא [שלנו, היהודים, ששומרים שבת]מחללינן עלייהו [מחללים אנו עליהם] את השבת, דידכו, דלא מינטרי שבתא [שלכם, שאין שומרים שבת]לא מחללינן [אין אנו מחללים] את השבת עבורם.
Rav Yosef thought to say: Delivering the child of a gentile woman on Shabbat in exchange for payment is permitted due to enmity. Abaye said to him: The concern of enmity does not apply here, because she can say to the gentile: With regard to our own women, who keep Shabbat, we desecrate Shabbat for them; with regard to your women, who do not keep Shabbat, we do not desecrate Shabbat for them.
עין משפט נר מצוהר׳ חננאלרי״ףרש״יראב״ןתוספותתוספות ר׳ אלחנןאור זרוערא״הבית הבחירה למאיריריטב״אבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(14) סָבַר רַב יוֹסֵף לְמֵימַר אֹנוֹקֵי בְּשָׂכָר שְׁרֵי מִשּׁוּם אֵיבָה אֲמַר לֵיהּ אַבָּיֵי טיָכְלָה לְמֵימַר אִי פְּנוּיָה הִיא בָּעֵינָא לְאִינְּסוֹבֵי אִי אֵשֶׁת אִישׁ הִיא לָא קָא מִזְדַּהַמְנָא בְּאַפֵּי גברא.
Rav Yosef also thought to say: Nursing the child of a gentile woman in exchange for payment is permitted due to enmity. Abaye said to him: The concern of enmity does not apply, because she can say, if she is unmarried: I wish to get married. And if she is a married woman, she may say: I do not wish to become repulsive to my husband. Since she can provide a reasonable excuse for refusing to nurse a gentile child, the concern of enmity does not apply.
עין משפט נר מצוהרי״ףהערוך על סדר הש״סראב״ןאור זרועבית הבחירה למאיריבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ערך זהם
זהםא(כתובות עה.) והתנן על אלו מומין הזקן והחולה והמזוהם (בסיפרא) ואם מן הצאן פרט לזקן לחולה ולמזוהם (עבודה זרה כו.) לא מזדהמנא באפי גברי. (יבמות קו) בשע׳ שבא נחש על חוה הטיל בה זוהמא. (בכורות מו) אפילו למאן דאמר אין מזהמין ואת הולד לוי פסול מיקרי. (חולין קה) מים אחרונים אין נוטלין בחמין מפני שהחמין מפעפעון את הידים ואין מעברין הזוהמא: חלאתה בה תרגום דזיהמותא ביה. מזהמין את האילנות (בפ״ב דשביעית עבודה זרה לה) תרי זיהומי הוו חד לאוקומי אילנא ושרי וחד לאבריי אילנא ואסיר.
ערך מראנה
מראנהב(חולין מט.) מראנה פליגי בה אבא יוסיבן דוסתאי ורבנן פי׳ תולעת של בהמה שנמצאת חיה במעיה: (חולין סז:) מראנה דבשרא אסירן דכוורי שריין פי׳ תולעין שהתליעו הבשר אסור בדגים שרו. (עבודה זרה כו) ת״ר ישראל מל את הנכרי לשום גר לאפוקי לשום מוראנא דלא. לבש בשרי רמה תרגומו לבש בשרי מורני.
א. [שוויים בעפלעקט.]
ב. [מאדע ווארם.]
סימן רצה
ואונוקי בנה של נכרית אפילו בשכר אסור דליכא איבה. דאי פנוייה היא מצייא אמרה בעינא לאינסובי ואי אשת איש היא אמרה לא ממאיסנא אגבראי.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ועוד סבר [סבור היה] רב יוסף למימר [לומר]: אנוקי [להיניק] בן של גויה בשכר שרי [מותר] משום איבה, כדרך שמותר ליילד. אמר ליה [לו] אביי: יכלה למימר [יכולה המינקת לומר] כדי להשתמט בלא איבה, אי [אם] אשה פנויה היא שאינה נשואה כעת: בעינא לאינסובי [רוצה אני להינשא] ואיני יכולה להניק, אי [אם] אשת איש היא המינקת, יכולה לומר: לא קא מזדהמנא באפי גברא [איני רוצה להיות מאוסה בעיני בעלי], וכיון שיכולה לתרץ את מעשיה אין בכך משום איבה.
Rav Yosef also thought to say: Nursing the child of a gentile woman in exchange for payment is permitted due to enmity. Abaye said to him: The concern of enmity does not apply, because she can say, if she is unmarried: I wish to get married. And if she is a married woman, she may say: I do not wish to become repulsive to my husband. Since she can provide a reasonable excuse for refusing to nurse a gentile child, the concern of enmity does not apply.
עין משפט נר מצוהרי״ףהערוך על סדר הש״סראב״ןאור זרועבית הבחירה למאיריבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(15) סָבַר רַב יוֹסֵף לְמֵימַר הָא דְּתַנְיָא הַגּוֹיִם1 וְרוֹעֵי בְּהֵמָה דַּקָּה לֹא מַעֲלִין וְלֹא מוֹרִידִין אַסּוֹקֵי בְּשָׂכָר שְׁרֵי מִשּׁוּם אֵיבָה.
Rav Yosef thought to say a similar idea concerning that which is taught in a baraita: With regard to gentiles and shepherds of small domesticated animals, one may not raise them out of a pit and one may not lower them into a pit. Rav Yosef suggested that even so, it is permitted to raise them from the pit in exchange for payment, due to enmity.
1. כן בכתבי היד. בדפוס וילנא מופיע הטקסט המצונזר: "העובדי כוכבים".
ר׳ חננאלרי״ףרש״יתוספותתוספות ר׳ אלחנןאור זרועבית הבחירה למאיריגליון הש״ס לרע״אבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
באנוקי אי פנויה היא יכולה למימר בעינא לאינסובי ולא מגלינא נפשאי ואי אשת איש היא יכולה למימר לא מזדהמנא באפי בעלי.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

אסוקי בשכר שרי כו׳.
והרועים בהמה דקה – פירוש בשלהן דאי בשל אחרים הא אמרינן בפ״ק דב״מ (דף ה:) אין אדם חוטא ולא לו וא״ת מאי האי דאחמור רבנן ברועים שאינם פסולים אלא מדרבנן וגם הם כשרים לעדות אשה כדאיתא בספ״ק דר״ה (דף כב.) ואילו בגזלנין שהם פסולין מן התורה לכל עדות שבתורה לא אחמור כולי האי וכן מומר אוכל נבילות לתיאבון דלכ״ע אמרי׳ הכא דאיתרבי בין השבת גופו והשבת ממונו דחייב להעלות ואסור להוריד ואור״י דהיא הנותנת משום דלא פסילי אלא דרבנן עשו חכמים חיזוק כדי שיתנו לב לשוב וב״ד היו מכין ועונשין שלא מה״ת.
לא מעלין – ואפי׳ לר״מ דאמר בפ״ק (עבודה זרה כ.) לעובד כוכבים בנתינה.
הגוים לא מעלין ולא מורידין – ואו״ר דבירושלמי דקדושין1 אמרינן דההיא דכשר שבגוים הרוג זהו בשעת מלחמה,⁠2 ומביא ראיה מויקח שש מאות רכב בחור וכל רכב מצרים מהיכן היו מהירא את דבר ד׳, מ״ר. ואעפ״י שסתם גוים3 עובדי ע״ז ועוברים על ז׳ מצות, מ״מ אין מורידין אותן,⁠4 דבשאר אומות כתיב5 והיה כל העם הנמצא בה יהיו לך למס ועבדוך,⁠6 מ״ר:
ורועי בהמה דקה לא מעלין ולא מורידין – ותימה מה ראו חכמים להחמיר ברועי בהמה דקה כל כך, והלא הם כשרים לעדות מן התורה7 וכשרים לעדות אשה,⁠8 ואילו בגזלן דפסול לעדות הוי רשע מן התורה9 לא החמירו חכמים, וגם משומד אוכל נבלות לתיאבון איתרבי בין להשבת ממונו בין להשבת גופו כדקאמר בסמוך.⁠10 ואו״ר דהיא הנותנת שלפי שפסולין מדרבנן הם חושבין שאיסורן קל ואין נותנין לשוב והחמירו חכמים עליהם כדי שיתרחקו העולם מעשות כמעשיהם שלא ירעו בהמה דקה שלהן בישוב,⁠11 וב״ד מכין ועונשים שלא מן התורה.⁠12 הני רועין מיירי בשל עצמן, אבל רועה בהמות של אחרים לא דאין אדם חוטא ולא לו כדאמר בב״מ (דף ה.) גבי ההוא רעיא. ותימה לי דהכא אמרינן בגוים לא מעלין, ותנן (גיטין סא.) מפרנסין עניי גוים,⁠13 ועוד שרי לעיל (דף כ.) ליתן להם מתנת חנם ואפי׳ מדרבנן כמו שהוכחתי14 ממעשה דמגבאי דעירובין דמייתי בירושלמי לעיל, ומיירי אפי׳ בגוי שאינו מכירו, דאילו מכירו אפי׳ ר׳ יהודה שרי מפני שהוא כמוכרו לו כדתניא בתוספתא כדפרישית לעיל.⁠15 וי״ל דהתם אפי׳ לא יתנו לו כלום לא ימות, אבל כשקרוב למות ועוסק בפיקוח נפשו אז הוא כמגדל בן לע״ז, ולכך לא מעלין16:
1. פ״ד הי״א. ושם מובא רק דכשר שבגוים הרוג, ובמסכת סופרים פרק ט״ו ה״י איתא דזהו בשעת מלחמה, ובמכילתא בשלח ב, א, הובא הדרשא דויקח וכו׳.
2. וכ״כ הרמב״ם בפ״ד מרוצח הי״א, אבל עובדי כוכבים שאין ביננו ובינם מלחמה וכו׳, אין מסבבים להן המיתה וכו׳ ועי׳ ב״ח סי׳ קנ״ח דכ׳ דכוונת הר״מ הוא לירושלמי הנ״ל, ועי׳ ביאור הגר״א שם סק״א דציין לתוס׳ כאן.
3. בתוס׳ כ׳ כנענים, ופשוט דצריך לומר גוים, דהא תוס׳ לעיל כ, א ד״ה דאמר, כ׳ דקרא דויהיה לך למס איירי בשאר אומות ולא בז׳ אומות. וכ״ה בר״ש משאנץ ותוס׳ הרא״ש, ופשוט.
4. וכ״כ תוס׳ והר״ש משאנץ ותוס׳ רא״ש, ועי׳ במנ״ח מצוה ל״ד דכ׳ דלשיטת הרמב״ם בפ״ו ממלכים ה״א חייבים להרגם אם לא קיבלו עליהם ז׳ מצוות, ובדעת התוס׳ כ׳ בחי׳ מהרי״ש דס״ל כהראב״ד בהשגות שם ובה״ד והרמב״ן עה״ת דברים כו, י דדווקא בז׳ אומות אין משלימין עמהם אלא כשקיבלו עליהם ז׳ מצוות ומס ועבדות, אבל שאר אומות במס ועבדות סגי. ועיין שם עוד מש״כ בדעת הרמב״ם דרק בשעת מלחמה יש מצוה להורגם, אבל שלא בשעת מלחמה אין מצוה, וע״ע במנ״ח מצוה צ״ג משכ״ב.
5. דברים כ, יא.
6. עי׳ ב״י סוף סי׳ קנ״ח שדייק מלשון התוס׳ שכתבו מ״מ אין מורידין דרבינהו קרא להתירא דכתיב וכו׳, דמשמע דסברי שאין איסור להורגם אם רוצה וקרא לא אתי אלא לאפוקי שאין חיוב להרגם, וכ׳ דכ״נ מהרמב״ם פ״ד מרוצח הי״א עיי״ש. וכבר הק׳ האחרונים מדברי הרמב״ם בפ״י מעכו״ם ה״א דכ׳ להדיא דאסור לאבדם עיי״ש, ועי׳ בזה במנ״ח מצוה צ״ג ובמצוה ל״ד ובט״ז שם ס״ק א׳ דהאריך בזה. וקצת צ״ב לדעת הב״י מהא דנקטה הברייתא בחדא מחתא הגוים ורועי בקר לא מעלין ולא מורידין, דמשמע דחד דינא להו, והלא רועי בקר פשוט הוא דאסור להורידן. שוב התבוננתי דבהכרח צ״ל לדעת הרמב״ם דכולה ברייתא מתפרשת לשתי פנים, דהנה הרמב״ם בפ״ד מהל׳ רוצח הי״א כ׳ אבל העכו״ם וכו׳ ורועי בהמה דקה מישראל וכו׳ אסור להצילן אם נטו למות וכו׳ שנאמר לא תעמוד על דם רעך, ואין זה רעך ע״כ. ולכאו׳ מילפותא זו אין ללמוד אלא שאין חיוב להצילם, אבל אם רוצה להצילם רשאי, דמהכ״ת שיהא איסור להצילם, ואמנם בפ״י מהל׳ ע״ז כ׳ הרמב״ם שאסור להצילם מקרא דלא תחנם, ועי׳ בכנה״ג שכתב דהרמב״ם בהל׳ רוצח קאי לענין רועי בקר ובהל׳ ע״ז קאי לענין גוים, ובע״כ דלהרמב״ם מתפרשת הברייתא דלא מעלין לענין רועים דהיינו שאין חיוב להעלותם, ואין מורידין היינו שאסור להורידם, ולענין גוים הוי איפכא, שלא מעלין היינו שאסור להעלותם, ולא מורידין היינו שאין חיוב להורידם ודו״ק, וע״ע בפ״ק הע׳ 107 משכ״ב.
7. כדאיתא בסנהדרין כה, ב.
8. כדאיתא בספ״ק דר״ה כב, א.
9. כדאיתא בסנהדרין כה, ב.
10. לקמן בע״ב, ועי׳ מש״כ רבינו בדיבור הבא.
11. וכ״כ תוס׳ והר״ש משאנץ ותוס׳ הרא״ש. ואמנם הרמב״ם בפ״ד מהלכות רוצח הי״א כ׳ טעם אחר וז״ל ורועי בהמה דקה מישראל וכיוצא בהן וכו׳ אסור להצילן אם נטו למות וכו׳ שנאמר לא תעמוד על דם רעך, ואי״ז רעך, בד״א בישראל בעל עבירות העומד ברשעו ושונה בו תמיד כגון הרועים בהמה דקה שפקרו בגזל והם הולכים באולתן וכו׳ ע״ש, וכ״ה במאירי, וכעי״ז כ׳ בתלמידי רבינו יונה ע״ש, ועי׳ ביאור הגר״א יו״ד סי׳ קנ״ח אות ה׳ דכ׳ דבדברי הר״מ הנ״ל מיושב קושית התוס׳, ועי׳ במנ״ח מצוה ל״ד שהסתפק לדעת הר״מ אם ההורגו פטור ע״ש, וע״ע בפרישה חו״מ סי׳ תכ״ה ובסמ״ע ס״ק כ״א דכ׳ עוד חילוק דמומר לתיאבון אינו חוטא אלא להי״ת משא״כ רועה דגוזל וחוטא לחבירו.
12. עי׳ סנהדרין מו, א.
13. עי׳ רמב״ן בתוה״א [הו״ד בב״י ריש סי׳ קנח] שכתב לבאר דמפרנסים עניי גוים היינו משום איבה ע״ש, ולפי״ז מיושב קושית רבינו.
14. שם ד״ה לא תתן [אלא דצ״ע דשם כ׳ רבינו דמאן דשרי בעירובין ס״ל כר״מ דמתיר ליתן מתנת חינם לגוי ולפי״ז ל״ק מידי].
15. שם ד״ה ור״י.
16. וכן תי׳ תוס׳ והר״ש משאנץ שם ואמנם עדיין צ״ע לפי מה שמבואר בד״ר לקמן בע״ב ד״ה לאפוקי, דרבינו ס״ל דהדין דלא מעלין הוא אף משום האיסור דלא תחנם עיי״ש. דלטעמא דלא תחנם צ״ע איך שרי ליתן מתנת חנם לגוי שאין מכירו, ולפי מש״כ בסמוך ציון 206 דאיסור דלא תחנם אינו אלא כשעוסק בהצלת נפשו, אתי שפיר.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

גמרא העובדי כוכבים והרועים. עיין לעיל דף ד ע״ב תוספות ד״ה ש״מ ודף י ע״ב תוספות ד״ה חד:
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ובענין דומה סבר [סבור היה] רב יוסף למימר [לומר], הא דתניא [זו ששנויה בברייתא]: הגוים ורועי בהמה דקה (יהודים) לא מעלין אותם מתוך הבור אם נפלו לתוכו, ולא מורידין אותם לשם — אבל אסוקי [להעלות אותם] בשכר שרי [מותר] משום איבה.
Rav Yosef thought to say a similar idea concerning that which is taught in a baraita: With regard to gentiles and shepherds of small domesticated animals, one may not raise them out of a pit and one may not lower them into a pit. Rav Yosef suggested that even so, it is permitted to raise them from the pit in exchange for payment, due to enmity.
ר׳ חננאלרי״ףרש״יתוספותתוספות ר׳ אלחנןאור זרועבית הבחירה למאיריגליון הש״ס לרע״אבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(16) אֲמַר לֵיהּ אַבָּיֵי ייָכוֹל לוֹמַר לוֹ קָאֵי בְּרִי אַאִיגָּרָא אִי נָמֵי נְקִיטָא לִי זִימְנָא לְבֵי דַוָּאר.
Abaye said to him: It is prohibited to raise a gentile from a pit even in exchange for payment, because one can say an excuse to him, such as: My son is standing on the roof and I must go use this ladder to help him down from the roof. Alternatively, he can say to him: A time has been appointed for me to appear in the courthouse [bei davar] and I must attend to this matter. Since the Jew can provide a legitimate excuse for refusing to aid the gentile, there is no need to extract him from the pit.
עין משפט נר מצוהר׳ חננאלרי״ףרש״יאור זרוערא״הבית הבחירה למאיריבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
הגוים והרועים נמי יכיל למימר ברי קאי אאיגרא ומסתפינא דלמא נפיל ואנא רהיטנא לאחותיה אי נמי נקיטא לי זימנא לבי דוור כלומר קבע לי זמן השופט שאם לא אבוא יחתוך עלי הדין ואני רץ לומר לו הנה באתי.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

קאי ברי אאיגרא – ואם לא אורידנו ימות ונוח לי להפסיד שכרי ולהצילו.
נקיטא לי זימנא לבי דואר – השלטון קבע לי זמן ליום וועד ואם לא אלך יצא שכרי בהפסדי.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

אי נמי נקיטא לי זימנא לבי דואר – כלומר יש לי זמן בערכאות שקבעו לי לבא לפניהם ואני טרוד.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

אמר ליה [לו] אביי, יכול לומר לו לזה שנפל לבור: קאי ברי אאיגרא [עומד בני עכשיו על הגג] ואני חושש לחייו, ולכן אני צריך לסולם להורידו משם, ואיני יכול להעלותך. אי נמי [או גם כן] יכול לומר לו: נקיטא [קבוע] לי זימנא לבי דואר [זמן לשלטונות] ואני חייב ללכת, ולכן אני מוותר על השכר, ולא תהיה בכך משום איבה.
Abaye said to him: It is prohibited to raise a gentile from a pit even in exchange for payment, because one can say an excuse to him, such as: My son is standing on the roof and I must go use this ladder to help him down from the roof. Alternatively, he can say to him: A time has been appointed for me to appear in the courthouse [bei davar] and I must attend to this matter. Since the Jew can provide a legitimate excuse for refusing to aid the gentile, there is no need to extract him from the pit.
עין משפט נר מצוהר׳ חננאלרי״ףרש״יאור זרוערא״הבית הבחירה למאיריבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(17) תָּנֵי רַבִּי אֲבָהוּ קַמֵּיהּ דר׳דְּרַבִּי יוֹחָנָן כהַגּוֹיִם1 וְרוֹעֵי בְּהֵמָה דַּקָּה לֹא מַעֲלִין
Apropos the notion of raising someone from or lowering him into a pit, the Gemara notes that Rabbi Abbahu taught the following while standing before Rabbi Yoḥanan: With regard to gentiles and shepherds of domesticated animals, one may not raise them from a pit,
עין משפט נר מצוהרי״ףאור זרוערא״הבית הבחירה למאיריבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

תאני ר׳ אבהו קמיה דר׳ יוחנן הגוים והרועים בהמה דקה לא מעלין ולא מורידין – פירוש אין ממיתין אותם בידים ואם באו מאיליהן למקום הסכנה שימותו שם אין מצילין אותם, והגוים דקתני היינו טפשין שבאומות שאין מבחינים למי עובדין ואינן מתכוונים למרוד.
והרועים בהמה דקה, אפילו הם ישראל, לפי ששונין בחטא מיוחד ומשתרשין בחטא.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

אגב שהובאה ברייתא זו, מסופר כי תני [שנה] ר׳ אבהו קמיה [לפני] ר׳ יוחנן: הגוים ורועי בהמה דקה לא מעלין
Apropos the notion of raising someone from or lowering him into a pit, the Gemara notes that Rabbi Abbahu taught the following while standing before Rabbi Yoḥanan: With regard to gentiles and shepherds of domesticated animals, one may not raise them from a pit,
עין משפט נר מצוהרי״ףאור זרוערא״הבית הבחירה למאיריבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץהכל
רשימת מהדורות
© כל הזכויות שמורות. העתקת קטעים מן הטקסטים מותרת לשימוש אישי בלבד, ובתנאי שסך ההעתקות אינו עולה על 5% של החיבור השלם.
List of Editions
© All rights reserved. Copying of paragraphs is permitted for personal use only, and on condition that total copying does not exceed 5% of the full work.

כותרת הגיליון

כותרת הגיליון

×

Are you sure you want to delete this?

האם אתם בטוחים שאתם רוצים למחוק את זה?

×

Please Login

One must be logged in to use this feature.

If you have an ALHATORAH account, please login.

If you do not yet have an ALHATORAH account, please register.

נא להתחבר לחשבונכם

עבור תכונה זו, צריכים להיות מחוברים לחשבון משתמש.

אם יש לכם חשבון באתר על־התורה, אנא היכנסו לחשבונכם.

אם עדיין אין לכם חשבון באתר על־התורה, אנא הירשמו.

×

Login!כניסה לחשבון

If you already have an account:אם יש ברשותכם חשבון:
Don't have an account? Register here!אין לכם חשבון? הרשמו כאן!
×
שלח תיקון/הערהSend Correction/Comment
×

תפילה לחיילי צה"ל

מִי שֶׁבֵּרַךְ אֲבוֹתֵינוּ אַבְרָהָם יִצְחָק וְיַעֲקֹב, הוּא יְבָרֵךְ אֶת חַיָּלֵי צְבָא הַהֲגַנָּה לְיִשְׂרָאֵל וְאַנְשֵׁי כֹּחוֹת הַבִּטָּחוֹן, הָעוֹמְדִים עַל מִשְׁמַר אַרְצֵנוּ וְעָרֵי אֱלֹהֵינוּ, מִגְּבוּל הַלְּבָנוֹן וְעַד מִדְבַּר מִצְרַיִם, וּמִן הַיָּם הַגָּדוֹל עַד לְבוֹא הָעֲרָבָה, בַּיַּבָּשָׁה בָּאֲוִיר וּבַיָּם. יִתֵּן י"י אֶת אוֹיְבֵינוּ הַקָּמִים עָלֵינוּ נִגָּפִים לִפְנֵיהֶם! הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא יִשְׁמֹר וְיַצִּיל אֶת חַיָלֵינוּ מִכׇּל צָרָה וְצוּקָה, וּמִכׇּל נֶגַע וּמַחֲלָה, וְיִשְׁלַח בְּרָכָה וְהַצְלָחָה בְּכָל מַעֲשֵׂה יְדֵיהֶם. יַדְבֵּר שׂוֹנְאֵינוּ תַּחְתֵּיהֶם, וִיעַטְּרֵם בְּכֶתֶר יְשׁוּעָה וּבַעֲטֶרֶת נִצָּחוֹן. וִיקֻיַּם בָּהֶם הַכָּתוּב: "כִּי י"י אֱלֹהֵיכֶם הַהֹלֵךְ עִמָּכֶם, לְהִלָּחֵם לָכֶם עִם אֹיְבֵיכֶם לְהוֹשִׁיעַ אֶתְכֶם". וְנֹאמַר: אָמֵן.

תהלים ג, תהלים כ, תהלים קכא, תהלים קל, תהלים קמד

Prayer for Our Soldiers

May He who blessed our fathers Abraham, Isaac and Jacob, bless the soldiers of the Israel Defense Forces, who keep guard over our country and cities of our God, from the border with Lebanon to the Egyptian desert and from the Mediterranean Sea to the approach to the Arava, be they on land, air, or sea. May Hashem deliver into their hands our enemies who arise against us! May the Holy One, blessed be He, watch over them and save them from all sorrow and peril, from danger and ill, and may He send blessing and success in all their endeavors. May He deliver into their hands those who hate us, and May He crown them with salvation and victory. And may it be fulfilled through them the verse, "For Hashem, your God, who goes with you, to fight your enemies for you and to save you", and let us say: Amen.

Tehillim 3, Tehillim 20, Tehillim 121, Tehillim 130, Tehillim 144